Svijet

Firme sa najstrožim pravilima oblačenja

poslovnazenauok
Lanci maloprodaje uglavnom žele da ih radnici predstavljaju na najbolji način, a to vrlo često uključuje i striktna pravila oblačenja, šminke i izgleda kose. Za vas smo pronašli neke od najstrožih pravila.

Firme sa najstrožim pravilima oblačenja
Portal AnalitikaIzvor

1) ABERCROMBIE & FITCH

Pošto ovaj brend cilja na seksipil, od radnika u ovim buticima očekuje se da izgledaju dobro. Radnice treba imaju „prirodan“ izgled kose, bez pramenova jarkih boja ili ekstravagantnih frizura, kaže se u priručniku za zaposlene. Takođe je zabranjeno nošenje odjeće crne boje, a dozvoljeno je nošenje odjeće isključivo ovog brenda, a čak se propisuje i na koji način je dozvoljeno zavrnuti rukave.

2) AMERICAN APPAREL

Informacija o pravilu oblačenja za zaposlene ovog brenda je izazvala veliku polemiku kada je procurjela 2010. godine. U pravilniku se kaže da nije dozvoljena upotreba sjaja za usne i mnoge druge opreme za šminkanje. Dalje piše da obrve ne smiju biti „previše počupane“, a „ne preporučuje se“ sušenje kose fenom. Firma, takođe, preferira dugu kosu kod žena.

3) ANTHROPOLOGIE

Zaposlenima u ovoj firmi savjetuje se da nose što manje šminke i da „budu dotjerani“. Zabranjeno je nošenje logoa drugih firmi i teksasa. Zaposlenima se preporučuje da nose odjeću koja odgovara izgledom onoj koju prodaju.

4) THE NORTH FACE

Ova kompanija zahtijeva od radnika da nose isključivo odjeću njihovog brenda, koju povremeno dobijaju besplatno. Zabranjeni su bilo kakvi vidljivi pirsinzi, pa čak i oni na uhu, a radnici se na svakih par mjeseci provjeravaju da li poštuju ova pravila.

5) VICTORIA'S SECRET

Od zaposlenih se u ovoj firmi traži da nose 90 odsto crne odjeće. U priručniku za zaposlene stoji da bi „kosa trebalo da bude uredna, a frizura napravljena s mjerom, a isto se odnosi i na šminku“. Zabranjeni su previše ukrašeni nokti i pirsinzi na licu.

Portal Analitika