Abiznis

MIJOVIĆ: Zadovoljni smo nagradom iako su izostali bitni brendovi

1410borislavPijus
- Na ovogodišnjem Sajmu automobila je bilo manje izlagača nego prošle godine. Nije bilo brendova koji su za nas jako bitni, kao što je BMW, Audi, Folksvagen, Pežo, Citroen. Što se tiče osvojene Zlatne plakete, mi smo ih zaredom osvajali šest godina, svaki put kad smo učestvovali, jer smo obavezni, po standardima Dajmlera, da izađemo na nacionalni Sajam i budemo reprezenti ovog brenda. Nagradu smo očekivali, jer smo uložili dosta novca - kazao je za Portal Analitika Borislav Mijović direktor Ljetopis automotive, kompanije koja je zastupnik brenda Mercedes za Crnu Goru.

MIJOVIĆ: Zadovoljni smo nagradom iako su izostali bitni brendovi
Portal AnalitikaIzvor

Mijović je istakao da su na Sajmu prodali nekoliko automobila, uključujući i ekskluzivni model S-klase.

- Kada je u pitanju prodaja, mogu da kažem da smo prodali nekoliko automobila, prodat je ekskluzivni model S-klase koji smo izložili na našem štandu, ali sve je to malo da bi se pokrili troškovi Sajma. U svakom slučaju, žao bi mi bilo da Sajam izgubi na značaju, jer produžuje se turistička sezona, i za grad Budvu i za državu Crnu Goru, je bitna ova manifestacija. Mislim da su izlagači bili dijelom nezadovoljni, jer nije bila medijski dovoljno ispraćena - konstatovao je Mijović.

1410mercedes

Direktor Ljetopis automotive za Portal Analitika navodi da je posjeta njemačkog ambasadora štandu Mercedesa veoma značajna za ovu kompaniju.

- Ambasador Njemačke Pijus Fišer nas je i ove godine posjetio na sajmu i ta posjeta nam je veoma značajna, obzirom da na sajmu zastupamo jedan od najprestižnijih brendova u svijetu kada je u pitanju automobilska industrija. Fišer je izrazio zadovoljstvo što smo dobili Ekspo trofej i što smo ispoštovali standarde Dajmlera.

Mijović je istakao da, kada je u pitanju automobilski biznis u Crnoj Gori, on je trenutno u krizi.

- Kada je u pitanju automobilski biznis u Crnoj Gori, on je trenutno u krizi. Pad tržišta je značajan, iznosi oko 16,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Nijesu to sad neke prodaje - pedeset, šezdeset ili stotinu kupaca skupih automobila naći će se u Crnoj Gori - ali to je nedovoljno da se pokriju troškovi poslovanja premijum brendova, jer i BMW i Audi i Mercedes moraju da rade po standardima, tako da to polako dolazi do, što bi rekli, „crvene linije“ - zaključio je Mijović.

 

Portal Analitika