Politika

Parlamentarna skupština NATO-a želi Crnu Goru u Alijansi

1410natodbk
P
arlamentarna skupština NATO-a, čiji se skup održava u Dubrovniku, pozvala je Alijansu na nastavak politike otvorenih vrata, "kao temelja za ostvarenje stabilnosti, slobode i mira cijele Evrope", iako se još ne zna da li će se samit NATO-a naredne godine u Londonu baviti proširenjem. Pobjeda piše kako je Crna Gora dobila preporuku tog tijela da što prije postane član NATO-a.

Parlamentarna skupština NATO-a želi Crnu Goru u Alijansi
Portal AnalitikaIzvor

Uz čestitke Hrvatskoj na ulasku u EU, u zaključcima se ističe napredak u ispunjavanju kriterijuma za članstvo Crne Gore, Gruzije i Makedonije, koja se, pak, poziva da s Grčkom što prije nađe rješenje spora oko imena zbog kojega Atina već godinama blokira euroatlantske težnje Skoplja.

U nacrtu rezolucije, o kojoj će Parlamentarna skupština danas odlučivati, takođe se pozdravljaju pregovori Srbije i Kosova i pozivaju vlasti obije države da iskreno i potpuno sprovedu sporazum o normalizaciji odnosa iz aprila.

Srbija, koja je vojnu neutralnost proglasila 2007. godine, nije kandidat za ulazak u NATO i sa Alijansom institucionalno sarađuje kroz program Partnerstvo za mir. No, u NATO-u smatraju da je sprovođenje sporazuma s Kosovom ključno za stabilnost cijelog regiona, a riječ je i o glavnom uslovu za približavanje te zemlje Evropskoj uniji , što je jedan od strateških ciljeva aktuelne vlade u Beogradu.

Foto: dubrovacki.hr

Portal Analitika