Politika

Izvještaj EK: Crna Gora dobro napreduje, hitno riješiti pitanje KAP-a i afere "Snimak"

1410EK
E
vropska komisija će u godišnjem izvještaju 16. oktobra pohvaliti Crnu Goru, i naglasiti da dobro napreduje prema članstvu u EU, ali da je neophodno da brzo nađe rješenja za Kombinat aluminijuma i aferu "Snimak", saznaju Dnevne novine.

Izvještaj EK: Crna Gora dobro napreduje, hitno riješiti pitanje KAP-a i afere "Snimak"
Portal AnalitikaIzvor

U izvještaju se ističe da se pristupni pregovori EU i Crne Gore dobro odvijaju, i da su akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 dobra osnova za njihovo ostvarivanje. Očekuje se, do kraja godine, održavanje međuvladine konferencije na kojoj bi se o tome odlučivalo.

DN pišu da je EK, pak, izrazila zabrinutost zbog nedostatka mjerljivih rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou, a Crna Gora je upozorena da mora poštovati pravila Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kada je u pitanju odnos prema KAP-u. Vlada bi trebalo objektivno da procijeni održivost KAP-a na tržišnim osnovama i da nađe najbolje moguće rješenje koje nebi stvaralo preveliki pritisak na javne finansije.

- Uspostavljanju povoljne klime za biznis i dalje je prepreka slaba vladavina prava i korupcija - navodi se u dokumentu i dodaje kako problem KAP-a predstavlja rizik za janve finansije, ali i da nezaposlenost ostaje veoma visoka.

Crnoj Gori je preporučeno jačanje kontrolne funkcije parlamenta, posebno zato što parlamentarna istraga o aferi "Snimak" nije dovela do značajnijih rezultata.

Određeni progres postoji u borbi protiv organizovanog kriminala, a pozdravljeno je i usvajanje ustavnih amandmana o pravosuđu. U dokumentu se naglašava da Crna Gora treba da obezbijedi "politički i pravosudni nastavak navodnih zloupotreba javnih fondova za ciljeve političkih partija".

Portal Analitika