Region

Uz NIS, Srbija prodala i rezerve vrijedne 7 milijardi eura

1410gazpromnis
P
rodaja „Naftne industrije Srbije“ ruskom „Gaspromu“ za 400 miliona eura, uz obavezu investiranja od 500 miliona eura, značila je, između ostalog, prodaju prava na korišćenje domaćih rezervi nafte i gasa, otkriva Insajder.

Uz NIS, Srbija prodala i rezerve vrijedne 7 milijardi eura
Portal AnalitikaIzvor

U posljednjoj epizodi ovog tematskog serijala, koji se emituje na televiziji B92, Insajder donosi detalje o tome kako sve srspke vlade od 2005. do danas zapravo omogućavaju povlašćen položaj ruskoj kompaniji na tržištu Srbije. Naime, prema dokumentaciji koju je analizirala ekipa emisije, Srbija ima dokazane rezerve od 10,5 miliona tona nafte i 4,35 milijardi kubika gasa. Prema sadašnjim cijenama, vrijednost rezervi nafte se kreće oko 7,8 milijardi dolara. Što se tiče gasa, prema cijenama po kojima NIS prodaje domaći gas „Srbijagasu“ od 371 dolar za 1.000 kubika, rezerve gasa u Srbiji danas vrijede oko 1,6 milijardi dolara. To znači da je ukupna vrijednost dokazanih rezervi nafte i gasa oko 9,4 milijarde dolara, odnosno oko sedam milijardi eura.

- Ne samo da je „Gasprom“ na korišćenje dobio rezerve nafte i gasa, već je i povlašćen kada je u pitanju plaćanje dažbina, odnosno rente za izvlačenje ovih rezervi. Takav položaj većinski stranoj kompaniji omogućen je Energetskim sporazumom za koji je odgovorna vlada DS-a, DSS-a i G17 plus, dok ni aktuelna vlada predvođena SNS-om i SPS-om, nije uradila ništa da to promeni – navode autori emisije.

- Ovdje su oni podstaknuti da što prije to izguraju iz zemlje, plaćajući tri odsto naknadu, prije nego što se poveća na neki normalniji nivo. Ne znam da ijedna zemlja ima tako nisku naknadu za eksploataciju - kaže za Insajder konsultant Milan Kovačević.

Foto: naturalgaseurope.com

Portal Analitika