Zanimljivosti

Načuno dokazano: Zamrznuta hrana zdravija od svježe

1410zamrznuto
Z
amrznuta hrana često je zdravija i sadrži više vitamina, antioksidansa i drugih hranjivih sastojaka od tzv. svježe hrane koju kupujemo u trgovinama, pokazala su nova britanska istraživanja, prenosi Jutarnji list.

Načuno dokazano: Zamrznuta hrana zdravija od svježe
Portal AnalitikaIzvor

Prema studijama koje su sproveli stručnjaci iz Centra za istraživanje hrane „Lederhed“ (Leatherhead Food Research) i Univerzitetu u Česteru, u čak dva od tri slučaja zamrznuto voće i povrće - od karfiola, preko mrkve do borovnice – sadrži, pored ostalog, više vitamina C, polifenola, antocijanina, luteina i beta karotena. Poznata je činjenica da ovi sastojci imaju pozitivno djelovanje u prevenciji raka, i da su korisni za tijelo, mozak, kožu i oči.

Autori studije ističu da je zamrznuta hrana često kvalitetnija od svježe, zato što svježa zapravo i nije tako svježa kao što se nam izgleda. Naime, da bi hrana stigla na police trgovina, često treba da prođe mnogo više vremena nego da stigne do postrojenja za zamrzavanje, a brojni hranljivi sastojci su osjetljivi na temperaturu, svjetlost i druge uslove, pa prilično brzo propadaju.

Britanski stručnjaci su tako, na primjer, otkrili da zamrznuti karfiol ima veći nivo vitamina C i luteina, i čak četiri puta više beta karotena, dok svježa ima više antioksidansa polifenola. Smrznute mrkve imaju tri puta više luteina, dvostruko beta karotena i nešto više vitamina C i polifenola. Smrznute klice bogatije su, praktično, svim hranjivim sastojcima.

Istraživanja su bila nezavisna, iako ih je finansiralo Udruženje britanskih proizvođača smrznute hrane (British Frozen Food Association).

Foto: mccainfoodservice.com.au

Portal Analitika