Svijet

Deset najbeskorisnijih dipoma u Americi

1310diplomaok
I
ako imaju visoku stručnu spremu, mnogi se dojučerašnji studenti nakon fakulteta često nađu na biroima rada. Portal “Business Insider” je ovih dana sastavio listu deset najbeskorisnijih diploma u Americi, uzimajući u obzir zaposlenost i godišnju zaradu u poređenju sa studentima koji su završili dvogodišnje ili trogodišnje studije.

Deset najbeskorisnijih dipoma u Americi
Portal AnalitikaIzvor

10. Ljudski resursi i unapređenje osoblja

Istraživanje “Georgetown Centera” pokazalo je kako diplomci u granama ljudskih resursa i unapređenja sposobnosti u SAD-u imaju prosječni godišnji prihod 70 hiljada dolara. S druge strane, bačelori s iskustvom imaju prosječne godišnje prihode 57 hiljada dolara.

9. Kriminalistika i vatrogasna služba

Iako je posao koji obavljaju stresan i opasan, u Americi diploma inženjera zaštite od vatre  nije na cijeni. Diplomci u ovim područjima zarađuju prosječno 66 hiljada dolara godišnje, a poludiplomci 56 hiljada.

8. Grafički dizajn

Diplomci s navedenim zanimanjem u SAD zarađuju godišnje oko 50 hiljada dolara, dok uz master diplomu i bez radnog iskustva godišnje mogu zaraditi i do 61 hiljadu dolara.

7. Muzička akademija

Diploma bačelora muzičke akademije u Americi godišnje vam donosi zaradu of 46 hiljada dolara, a oni s diplomom i bez iskustva mogu računati na 55 hiljada.

6. Mediji

Bačelori novinarstva s iskustvom godišnje će u SAD zaraditi 51 hiljadu dolara, dok diplomirani novinar u istom razdoblju zaradi tek dvije hiljade dolara više.

5. Marketing i istraživanje tržišta

Bačelori zarađuju prosječno 65 hiljada dolara godišnje, a diplomci 81 hiljadu.

4. Hemijski inženjering

Bačelori hemijskog inženjeringa u SAD godišnje će zaraditi prosječno 94 hiljade dolara, a diplomirani hemijski inženjer 102 hiljade.

3. Informacioni sistemi

Diplomci koji su završili ovaj smjer i rade poslove kao što su obrada, unos i kontrola podataka godišnje u SAD zarade 81 hiljadu dolara, a oni koji su završili tri godine fakulteta oko 66 hiljada.

2. Farmaceutske nauke i administracija

Američki bačelori s ovim zanimanjima godišnje zarade 108 hiljada dolara, a diplomci prosječno 110 hiljada.

1. Jezici i dramska umjetnost

Na prvom mjestu beskorisnih diploma nalaze se diplomci iz jezika i dramskih umjetnosti. Osim što je u tim područjima visoka stopa nezaposlenosti mala su primanja, pa tako diplomci u SAD godišnje zarade prosječno 58 hiljada dolara, a bačelori 44 hiljade.

Portal Analitika