Svijet

Poziv iz Kine na "deamerikanizaciju" svijeta

1310usach
U
jeku krize zbog budžeta koja je paralizovala rad američke državne uprave, kineska novinska agencija Ćinhua pozvala je svijet da se „deamerikanizuje“ jer sudbina ostalih zemalja leži u rukama „licemjerne nacije“, prenosi portal Index.

Poziv iz Kine na "deamerikanizaciju" svijeta
Portal AnalitikaIzvor

- I dok američki zvaničnici ne uspijevaju da postignu dogovor, kako bi političke institucije kojima se tako ponose mogle ponovo da funkcionišu, možda je ovo dobar trenutak za početak razmišljanja o deamerikanizaciji svijeta - ocjenjuje Ćinhua.

- Neizvjesnost i sudbine ostalih zemalja nalaze se u rukama jedne licemjerne nacije i tome treba stati na kraj, te treba uspostaviti novi svjetski poredak u kojem će se poštovati interesi svih država na istopravnoj osnovi - nastavlja agencija.

Zbog krize oko saveznog budžeta i plafona zaduživanja, SAD bi od 17. oktobra mogle da se nađu u situaciji da neće moći da podmire svoje obveze i dugovanja.

Peking je posljednjih dana upozoravao i pozivao na kompromis oko američkog saveznog budžtea, ističući „neraskidive veze“ između ekonomija Kine i SAD.

Foto: master-of-finance.org

Portal Analitika