Svijet

Sinhua: Svijetu treba deamerikanizacija

kina
S
vijet bi, usljed budžetske krize u SAD, trebalo da razmisli o "deamerikanizaciji", navodi se u komentaru kineske državne novinske agencije Sinhua.

Sinhua: Svijetu treba deamerikanizacija
Portal AnalitikaIzvor

Kineska agencija navodi da bi svijet, u vrijeme dok se američki političari bore kako da stanu na kraj finansijskoj blokadi svoje vlade i izbjegnu potencijalno katastrofalni bankrot, trebalo da razmisli o "deamerikanizaciji".

"Dok američki političari iz obje stranke ne uspijevaju da postignu dogovor kako bi vratili u normalno stanje državu kojom se hvale, možda je sada pravo vrijeme da zbunjeni svijet počne da razmatra ideju deamerikanizacije", prenijela je agencija AFP.

"Ti alarmantni dani kad je sudbina drugih bila u rukama jedne licemjerne nacije moraju da budu okončani. Mora da se uvede novi svjetski poredak, prema kojem bi se ključni interesi svih država, velikih i malih, siromašnih i bogatih, poštovala i štitila na ravnopravan način", navodi se u komentaru Sinhue, koji, prema ocijeni AFP-a, predstavlja nastavak višegodišnje kineske polemike protiv hegemonije SAD u svijetu poslije Drugog svjetskog rata.

 

 

Portal Analitika