Politika

Marić: Kontrola civilnog sektora ostvariva uz izvještaj koordinatora

mariccgouok
Predstavnici civilnog sektora mogu imati kontrolnu ulogu u nastavku pregovora sa Evropskom unijom, samo ako budu imali izvještaje koordinatora koji će ih saopštavati svaka tri mjeseca, ocijenio je predstavnik Centra za građansko obrazovanje, Boris Marić.

Marić: Kontrola civilnog sektora ostvariva uz izvještaj koordinatora
Portal AnalitikaIzvor

Vlada, kako je saopšteno u četvrtak, u okviru realizacije akcionih planova, posebnu podršku očekuje od predstavnika nevladinog sektora, koji su u radnim grupama da komentarima i sugestijama doprinesu poboljšanju realizacije svake aktivnosti i održavanju nivoa transparentnosti.

Marić, koji je član pregovaračke grupe za poglavlje 23, rekao da su predstavnici civilnog sektora iz medija informisani o toj odluci i da nijesu imali nijedan sastanak na tu temu kao i načinu, metodologiji praćenja realizacije akcionog plana.

“Predstavnici civilnog sektora mogu imati kontrolnu ulogu samo ako budu imali izvještaje svih koordinatora koji će izvještavati svaka tri mjeseca. Dakle, uvid u progres za sve oblasti, uz mogućnost da damo ocjenu i procjenu ispunjenih i predvidjenih aktivnosti, naravno uključujući i komuniciranje sa medijima“, rekao je Marić agenciji Mina.

On je kazao da se radnim grupama pretpostavlja vrlo značajna, odgovorna i zahtjevna operativna funkcija, „a da u pregovaračkoj strukturi nijesu predviđena sredstva za taj rad, kao ni procedura na osnovu koje će se koristiti komunikacioni kanali s nezavisnim institucijama“.

„Predstavnici civilnog sektora su kroz svoj dosadašnji rad primarno dali doprinos transparentnosti procesa, koja je od strane predstavnika izvršne vlasti često bila ugrožena“, rekao je Marić.

On je kazao da nije zadovoljan postignutim nivoom transparentnosti. „Nemam uvid u konačnu Pregovaračku poziciju, za koju smatram da treba biti prezentovana javnosti. To bi možda moglo da se uradi kroz skupštinsku i javnu raspravu“, naveo je Marić.

Prema njegovim riječima, Vlada će morati dodatno da otvori proces „posebno prema civilnom sektoru i zakonodavnoj vlasti“.

„Iako činjenicu da NVO sektor učestvuje u radu radnih grupa Vlada koristi da sebe dodatno legitimiše pred evropskim predstavnicima, konačni sud i dinamiku pregovora kreiraće konkretni i mjerljivi rezultati, preuzete obaveze definisane akcionim planovima“, rekao je Marić.

Foto: cgo-cce.org

 

 

Portal Analitika