Abiznis

Struja u EU poskupila 20 odsto za četiri godine

1210grandplacebriselok
R
ukovodioci deset vodećih energetskih kompanija Evrope ukazali su na sastanku u Briselu na pogrešne procjene u energetskoj politici Evropske unije (EU). To je uticalo na povećanje cijene struje u Evropi od 20 odsto za četiri godine.

Struja u EU poskupila 20 odsto za četiri godine
Portal AnalitikaIzvor

"Ti potezi doveli su i do zatvaranja proizvodnih kapaciteta od 51 gigavata (GW) što odgovara ukupnoj proizvodnji električne energije u Belgiji, Češkoj i Portugaliji", navodi se u zajednićkom dokumentu o energetskoj situaciji u Evropi.

Šefovi kompanija tvrde da je energetska politika stavila EU u opasnost od kaskadnih ispada električne energije u vrijeme vršnih opterećenja, prenosi Tanjug.

Rukovodioci su pozvali Evropsku komisiju (EK) da napusti sistem izdašnih subvencija za alternativne izvore energije kao što su vjetar, sunce i energija plime i obnovi normalno finansiranje elektrana na gas i ugalj.

Učesnici briselskog sastanka ukazali su da je, kao rezultat evropskih dotacija alternativnih izvora, formiran nestabilan višak proizvodnih kapaciteta zavisnih od spoljašnjih faktora.

Posljedica toga je da je proizvodnja u klasičnim elaktranama na gas i ugalj postala neprofitabilna.

Ali, kako su ocijenili energetski lideri, upravo te termoelektrane mogu da garantuju veću proizvodnju struje u periodima najveće potražnje, naročito zimi pri niskim temperaturama i slaboj osunčanosti.

(Mina biznis)

Portal Analitika