Politika

Rasmusen: NATO otvoren za Zapadni Balkan

1210andersfograsmusenok
G
eneralni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je u Dubrovniku da vrata NATO ostaju otvorena za zemlje Zapadnog Balkana i ocijenio da Hrvatska može da im pomogne u neophodnim reformama na tom putu.

Rasmusen: NATO otvoren za Zapadni Balkan
Portal AnalitikaIzvor

"Evroatlantske integracije su put naprijed. Uvjeren sam da Hrvatska može imati važnu ulogu u pružanju pomoći ostalima u regionu da idu dalje s neophodnim reformama. Vrata NATO ostaju otvorena. Ali, zemlje koje teže članstvu moraju da učine potrebne napore i neophodne reforme da bi prošle kroz ta vrata", rekao je Rasmusen nakon sastanka sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić.

Uoči početka zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO-a, Rasmusen je sa hrvatskim zvaničnicima razgovarao o napretku operacija NATO, situaciji na Zapadnom Balkanu i o pripremama za predstojeći samit koji će biti održan u Velikoj Britaniji 2014. godine.

Rasmusen je rekao da je Hrvatska dala veliki doprinos NATO-u i da ima važnu ulogu u operacijama tog vojnog saveza.

"Hrvatska ima važnu ulogu u izgradnji saradnje i dijaloga sa regionom Zapadnog Balkana", dodao je Rasmusen poslije susreta sa predsjednikom hrvatskog parlamenta Josipom Lekom.

Rasmusen je zahvalio hrvatskim zvaničnicima zbog podrške Hrvatske mirovnim operacijama NATO u Avganistanu i na Kosovu.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je takođe razgovarao sa Rasmusenom, istakao je važnost NATO za širenje demokratskih vrijednosti.

"Hrvatska kao članica Saveza, zajedno s partnerima, kreira politike važne za osiguranje mira u svijetu", rekao je Josipović.

Na četvorodnevnom zasijedanju skupštine NATO u Dubrovniku, koje traje do 14. oktobra, učestvuje oko 300 parlamentaraca iz zemalja članica i partnerskih država.

(rts.rs)

Portal Analitika