Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • PEJANOVIĆ-ĐURIŠIĆ: Tvrdnje da će crnogorsko nebo braniti hrvatski avioni rezultat nerazumijevanja

PEJANOVIĆ-ĐURIŠIĆ: Tvrdnje da će crnogorsko nebo braniti hrvatski avioni rezultat nerazumijevanja

milicapejanovic
C
rnogorska ministarka odbrane Milica Pejanović.Đurišić kazala je u intervjuu današnjoj Pobjedi da su nedavne medijske informacije da će „crnogorsko nebo braniti hrvatski avioni“, vjerovatno rezultat nepotpunog razumijevanja suštine memoranduma koji je tih dana usvojila  Vlada Crne Gore.

PEJANOVIĆ-ĐURIŠIĆ: Tvrdnje da će crnogorsko nebo braniti hrvatski avioni rezultat nerazumijevanja
Portal AnalitikaIzvor

„U svakom slučaji, suština je u činjenici da je Vlada na prijedlog Ministarstva odbrane, donijela odluku da potpišemo Sporazum o izradi studije izvodljivosti za BRAAD projekat. Studija će definisati mogućnosti za nadzor vazdušnog prostora koje imaju regionalni karakter, tako da se to odnosi na Makedoniju, BiH i Crnu Goru. Pri tome, kako je u pitanju projekat u okviru NATO koncepta 'pametne odbrane', Hrvatska kao NATO članica koordinira svim aktivnostima izrade Studije“, kazala je Pejanović-Đurišić, uz opasku da je svakako važno dodati da je ovo upravo jedna od važnijih inicijativa koje se realizuju u okviru navedenog kocepta i da su očekivanja velika u pogledu prednosti koje regionalni pristup rješavanju pitanja ovog tipa može i treba da omogući.

Ministarka odbrane uvjerena je da je Crna Gora sljedeća članica NATO-a, odnosno, sljedeća država kojoj će biti upućen poziv za članstvo.


Ona je kazala da misli da u vezi sa tim nema dileme. Prema njenim riječima, u odnosu na druge države aspirante, Crna Gora je i u formalnom i u suštinskom smislu najviše napredovala, što jasno prepoznaju i sve države članice NATO-a.

„Naravno, odluka je na njima, a mi ćemo i dodatno nastojati da pokažemo stepen našeg napretka u pogledu usvajanja ne samo standarda, već i vrijednosti, koje su u osnovi Alijanse“, istakla je Pejanović Đurišić.

Na konstataciju da je jedna od ozbiljnih primjedbi u približavanju Crne Gore NATO-u - nedovoljna podrška građana, Pejanović Đurišić navela je da je proces pristupanja NATO alijansi, kao i proces pristupanja Evropskoj uniji, vrlo kompleksan i zahtjevan, i po sadržaju i strukturi ne zavisi od veličine države.

‘’Pitanje podrške građana ima poseban značaj, s obzirom na to da priključenje NATO-u podrazumijeva podršku i principima i vrijednostima na kojima je u političkom smislu Alijansa zasnovana“, rekla je ministarka odbrane.

 

 

Portal Analitika