Politika

Rasmusen: Vrata NATO ostaju otvorena za zemlje regiona

oknato1
G
eneralni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je danas u Dubrovniku da vrata NATO ostaju otvorena za zemlje regiona i ocijenio da Hrvatska može da im pomogne u neophodnim reformama na tom putu.

Rasmusen: Vrata NATO ostaju otvorena za zemlje regiona
Portal AnalitikaIzvor

"Evroatlantske integracije su put napred. Uvjeren sam da Hrvatska može imati važnu ulogu u pružanju pomoći ostalima u regionu da idu dalje s neophodnim reformama. Vrata NATO ostaju otvorena. Ali, zemlje koje teže članstvu moraju da učine potrebne napore i neophodne reforme da bi prošle kroz ta vrata", rekao je Rasmusen nakon sastanka sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić.

Uoči početka zasijedanja Parlamentarne skupstine NATO, Rasmusen je sa hrvatskim zvaničnicima razgovarao o napretku operacija NATO, situaciji na Zapadnom Balkanu i o pripremama za predstojeći samit koji će biti održan u Velikoj Britaniji 2014. godine.

Rasmusen je kazao da je Hrvatska dala veliki doprinos NATO-u i da ima važnu ulogu u operacijama tog vojnog saveza. "Hrvatska ima važnu ulogu u izgradnji saradnje i dijaloga sa regionom Zapadnog Balkana", dodao je Rasmusen posle susreta sa predsjednikom hrvatskog parlamenta Josipom Lekom.

Rasmusen je zahvalio hrvatskim zvaničnicima zbog podrške Hrvatske mirovnim operacijama NATO u Avganistanu i na Kosovu.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je takođe razgovarao sa Rasmusenom, istakao je važnost NATO za širenje demokratskih vrijednosti. "Hrvatska kao članica Saveza, zajedno s partnerima, kreira politike važne za osiguranje mira u svijetu", rekao je Josipović.

Na četvorodnevnom zasedanju skupštine NATO u Dubrovniku, koje traje do 14. oktobra, učestvuje oko 300 parlamentaraca iz zemalja članica i partnerskih država.

(Beta)

 

Portal Analitika