Svijet

Španski sud o genocidu na Tibetu

sud
Š
panski sud prihvatio je da sasluša optužbe protiv bivšeg kineskog predsjednika Hua Djintaoa u okviru istrage za genocid na Tibetu 80-ih i 90-ih godina.

Španski sud o genocidu na Tibetu
Portal AnalitikaIzvor

Sud je odlučio da sasluša žalbu protiv Hua pošto je prihvatio žalbu na presudu sudije Ismaela Morena koji je u julu to odbio, navodi se u sudskim dokumentima.

Od 2006. Moreno je imao saslušanja u tužbi za genocid protiv različitih kineskih vođa zbog represije na Tibetu 80-ih i 90-ih godina.

Komitet za podršku Tibetu podnio je tužbe i protiv sedam bivših kineskih funkcionera, među kojima su bivši predsjednik Djijang Cemin i bivši premijer Li Peng.

Španski sud je prihvatio da se saslušaju optužbe protiv Hua, koji više nema predsjednički imutitet, pošto se povukao s čela države u martu.

Sud je juče prihvatio tužbu na Morenovu odluku uz obrazloženje da je Hu "imao dovoljno ovlašćenja da vodi niz akcija i kampanja za zastrašivanje tibetanskog naroda, jer bio sekretar Komunističke partije na području Tibeta tokom nekih represivnih kampanja od 1988. do 1992". (B92)

 

Portal Analitika