Društvo

Osnivačka skupština IPA sekcije Crne Gore

ipa-cgpr
D
anas je u Podgorici održana Osnivačka skupština IPA (International Police Association – Međunarodno policijsko udruženje) Sekcije Crne Gore, saopšteno je iz MUP-a.

Osnivačka skupština IPA sekcije Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Svečanom otvaranju Osnivačke skupštine IPA Sekcije Crne Gore prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova, mr Raško Konjević i direktor Uprave policije, Slavko Stojanović.

Ministar Konjević je kazao da će službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova imati priliku da iskustva i znanja razmijene sa preko 400.000 kolega iz 64 zemlje svijeta koji su članovi IPA. Ministar smatra važnim to što će se policijski službenici iz Crne Gore o savremenim, evropskim i svjetskim metodama rada upoznati neposredno kroz komunikaciju sa policajcima iz drugih zemalja svijeta.

Pored novih znanja i vještina, kontakti koje će ostvariti su od izuzetnog značaja za naše službenike. Oni koji krše zakone i zarađuju milione eura preko raznih kriminalnih aktivnosti, ne poznaju granice, te stoga granice ne smiju biti prepreka za policijsku saradnju. Naprotiv, ona mora jačati i razvijati se kako bi u svakom momentu svaka država mogla da odgovori brojnim izazovima, prije svega korupciji i organizovanom kriminalu, kazao je ministar.

Ministar Konjević je naglasio da je ostvarivanje mjerljivih rezultata u ovoj oblasti neophodan uslov za nastavak evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore, kao i za jačanje vladavine prava i poboljšanje socio-ekonomskih standarda građana. Obračun sa korupcijom i kriminalom u vrhu je prioriteta rada Ministarstva unutrašnjih poslova i svih njegovih službenika.

Osim podsticanja i osnaživanja saradnje, formiranjem IPA Sekcije u Crnoj Gori omogućiće se poboljšanje odnosa između policije i javnog mnjenja, podsticanje socijalno-humanitarnih aktivnosti i kulturno-sportske saradnje policajaca zemalja članica, zaključio je ministar.

Direktor Stojanović je kazao da posebnu vrijednost IPA-e predstavlja nezavisnost ovog međunarodnog tijela, koje djeluje sa ciljem širenja prijateljstva, promovisanja međunarodne saradnje i unapređenja policijske struke, pod geslom „Služba kroz prijateljstvo'“.

Crnogorska policija je posvećena intenziviranju međunarodne policijske saradnje, a IPA Sekcija Crne Gore je prilika da kroz prijateljstvo i razmjenu policijskih iskustava i ideja doprinesemo unaprjeđenju policijskih znanja i vještina i u krajnjem bezbjednosti zemalja članica ovog udruženja, rekao je direktor.

Ministar Konjević i direktor Stojanović poželjeli su IPA Sekciji Crne Gore uspješan rad i ostvarivanje planiranih ciljeva.

Na svečanom otvaranju Osnivačke skupštine kolegama su se obratili i predsjednik Inicijativnog odbora IPA Sekcije Crne Gore, Dušan Vratnica, predsjednik IPA-e na svjetskom nivou, Pjer-Martin Mulin i generalni sekretar IPA-e, Georgijus Katsaropulos.

U toku radnog dijela Osnivačke skupštine IPA Sekcije Crne Gore jednoglasno je izabrano rukovodstvo i usvojen Statut. Za predsjednika je izabran Vojislav Dragović, za zamjenika Valentin Danaj a za generalnog sekretara ovog tijela u Crnoj Gori Snežana Zekić.

Ministar Konjević i direktor Stojanović su, prije Osnivačke skupštine, upriličili prijem u prostorijama MUP-a za delegaciju Inicijativnog odbora IPA Sekcije Crne Gore i goste iz inostranstva.

Ministar i direktor su primili predsjednika IPA-e, Pjer-Martin Mulina i generalnog sekretara IPA-e, Georgijusa Katsaropulosa. Sastanku su prisustvovali i mentori iz Srbije – predsjednik IPA Sekcije Srbije, Dragan Pantelić, prvi potpredsjednik, Dragiša Pilipović, generalni sekretar, Borivoje Pantović i potpredsjednik Nadzornog odbora, Zdravko Đurić.

IPA je međunarodno nezavisno udruženje policijskih službenika, koje je ujedno i najveće policijsko udruženje na svijetu. Ovo udruženje čine članovi policijskih službi, aktivni ili penzionisani policijski službenici, bez obzira na funkciju, zvanje, jezik, pol, rasu i religiju.

IPA Sekcija Crne Gore planira da se na sljedećem Svjetskom kongresu IPA-e kandiduje za punopravno članstvo u ovom međunarodnom policijskom udruženju.

 

Portal Analitika