Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • AKCIONI PLANOVI: Specijalno odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala pri VDT-u formiraće se u novembru 2014. godine

AKCIONI PLANOVI: Specijalno odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala pri VDT-u formiraće se u novembru 2014. godine

1110vladasjednicaok
U
inoviranim akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, koje je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici, predviđeno je da se u oktobru naredne godine u parlamentu usvoji Zakon o sudskom savjetu. Radna grupa sastavljena od predstavnika suda, Sudskog savjeta, Ministarstva pravde i NVO trebalo bi da od novembra ove do aprila naredne godine pripremi radnu verziju zakona,  koja bi  u formi nacrta bila upućena na javnu raspravu. Ovaj kompletan proces trebalo bi da košta oko 63 hiljade eura, uključujući 2.700 eura ekspertske pomoći.

AKCIONI PLANOVI: Specijalno odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala pri VDT-u formiraće se u novembru 2014. godine
Portal AnalitikaIzvor

Isti rokovi važe i za usvajanje novih Zakona o državnom tužilaštvu i Ustavnom sudu- nadležne radne grupe bi do aprila iduće godine trebalo da pripremi nacrte zakona, koji bi nakon javne rasprave i mišljenja Evropske komisije trebalo da bude usvojen u oktobru 2014. Aktivnosti na usvajanju ovih zakona predviđeno je da koštaju oko 47 hiljada eura, odnosno 49,5 hiljada eura. Nakon usvajanja ovih zakona, do kraja iduće godine će biti promjenjeni poslovnici o radu sudkog savjeta, tužilačkog savjeta i Ustavnog suda. što će koštati po 5.130 eura.

U prvom kvartalu 2015. trebalo bi da budu sastavljeni premijerni izvještaji o ocjenama rada sudija i državnog tužlaštva, što će biti povjereno Sudskom i Tužilačkom savjetu. Ovi izvještaji će biti osnova za eventualno razrješenje i napredovanje sudija i državnih tužilaca. Za ovu aktivnost biće opredjeljeno oko 45 hiljada eura iz IPA fondova.

U martu naredne godine predviđene su izmjene etičkog kodeksa sudija i državnih tužilaca, a već u septembru naredne godine biće predstavljena prva godišnja analiza poštovanja etičkih kodeksa na osnovu izvještaja nadležnih komisija.

Akcionim planovima je predviđeno uspostavljanje pouzdane i konzistentne sudske stastistike do aprila 2015., što će koštati poreske obveznike 220 hiljada eura. U junu ove godine je usvojen plan reorganizacije pravosudne mreže, koji će se sprovoditi pune dvije godine. Relizacija ovog plana koštaće poreske obveznike preko 503 hiljade eura, dok nedostajuća sredstva iznose oko 159 hiljada.

Promjene u organizaciji specijalizovanog odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina pri Vrhovnom državnom tužilaštvu predviđene su za prvo tromjesečje 2015. godine.   Za januar iduće godine “zakazano” je povjeravanje ostavinskih predmeta notarima od strane osnovnih sudova, kao i uspostavljanje javnih izvršitelja.

Sredinom iduće godine predviđeno je usvajanje zakona o Agenciji za antikorupciju, za šta je predviđen trošak od preko 31 hiljadu eura. Do kraja tekuće godine biće usvojene izmjene i dopune Zakona o lobiranju. Takođe, za decembar ove godine je predviđeno usvajanje novog Zakona o opštem ušravnom postupku, kao i izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama.

 

Portal Analitika