Društvo

Mrtva trka sa siromaštvom

1110prosjak
I
ako neke brojke pokazuju da oko 15.000 crnogorskih porodica živi ispod granice siromaštva, evidentno je da se broj siromašnih sa ekonomskom krizom povećava jer ona direktno pogađa socijalno najranjivije kategorije stanovništva, pišu Dnevne novine.

Mrtva trka sa siromaštvom
Portal AnalitikaIzvor

Jedini za sada raspoloživi podaci MONSTAT-a pokazuju da je stopa siromaštva u posljednjih nekoliko godina u porastu, te da je 2008. godine iznosila 4,9 procenata, a 2011. gotovo duplo više, odnosno 9,3 procenta.

„Podataka o tačnom broju siromašnih u Crnoj Gori nema. Jedini raspoloživi dostupni su u Zavodu za statistiku Monstat iz 2011. godine prema kojima je apsolutna linija siromaštva iznosila 175,25 eura po ekvivalentu odrasle osobe i ona je“, kako je objasnila za Dnevne novine Ivana Ražnatović iz MONSTAT-a, nacionalno specifična linija i ne može se koristiti za međunarodna poređenja, već samo za praćenje stanja i promjena siromaštva u Crnoj Gori.

Statistički podaci, smatra Sandra Obradović iz Unije slobodnih sindikata, pokazuju da je siromaštvo u Crnoj Gori uzelo sve više maha.

"Crnogorskom građaninu u ovom trenutku ništa ne ide na ruku. Gasi se industrija, nema proizvodnje, gasi se ogroman broj radnih mjesta. To nas vodi u sljedeću nepovoljnost, a to je nemogućnost zaposlenja", kazala je Obradović.

Ona je dodala da tamo gdje se ljudi i zapošljavaju primaju minimalnu zaradu od 190 eura, koliko je zakonom zagarantovano.

Da se u Crnoj Gori sve teže živi nedavno su potvrdili i iz humanitarne fondacije Banka hrane, apelujući na "potpunije angažovanje državnih institucija" u borbi protiv siromaštva u Crnoj Gori.

Portal Analitika