Svijet

Sud u Njujorku blokirao Nisanovu flotu taksija

1010nisan
N
isanov model NV200 pobijedio je 2011. godine na tenderu za zvanično njujorško taksi vozilo. Međutim, Vrhovni sud države Njujork blokirao je plan grada Njujorka da se poznati žuti taksiji zamijene flotom vozila koje proizvodi japanska kompanija.

Sud u Njujorku blokirao Nisanovu flotu taksija
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u presudi suda, njujorška Komisija za taksi vozila i limuzine "otišla je predaleko kada je naredila operaterima da kupuju samo jednu marku vozila".

Najveći gubitnik u ovom slučaju je Nisan, s obzirom da je ugovor koji je potpisan sa gradom Njujorkom na vremenski rok od deset godina vrijedan milijardu dolara. Ugovor previđa uvođenje specijalno opremljenog modela Nissan NV200 u flotu taksi vozila najvećeg američkog grada.

Njujorški sud je zaključio da Komisija ne može zahtijevati kupovinu samo jednog modela vozila, jer to predstavlja kršenje statuta grada Njujorka. Osim Njujorka, Nisan je modelom NV200 konkurisao i za dobijanje licence za čuveni londonski taksi.

Nisan je zajedno sa njujorškom Komisijom za taksi vozila 2012. pokrenuo i eksperimentalni projekat korišćenja električnog modela Leaf kao taksi vozila.

izvor: b92.net

Portal Analitika