Svijet

Asanž kritikovao film o Vikiliksu

asanzkritikauok
U otvorenom pismu Benediktu Kamberbaču, koji u novom filmu tumači njegov lik, osnivača Vikiliksa, Džulijan Asanž hvali talenat britanskog glumca, ali najoštrije kritikuje njegovo učešće u tom ostvarenju i odbija njegov poziv da se sretnu, prenijeli su svjetski mediji.

Asanž kritikovao film o Vikiliksu
Portal AnalitikaIzvor

Pismo Asanža, koji se krije u ekvadorskoj ambasadi u Londonu kako bi izbjegao izručenje u Švedsku, gdje je osumnjičen za seksualno zlostavljanje, nosi datum 15. januara 2013, a objavljeno je u sredu na sajtu Vikiliksa povodom predstojećeg prikazivanja filma "The Fifth Estate".

U svojoj poruci, Asanž kaže glumcu, najpoznatijem po ulozi Šerloka Holmsa, da se divi njegovom dosadašnjem radu i da bi se "rado s njim sreo", ali mu, takođe, savjetuje da napusti film.

"Ne vjerujem da će taj film biti pozitivan za mene i ljude do kojih mi je stalo", objasnio je on.

"Znam da film pokušava da opiše mene i moj rad u negativnom svjetlu. Vjerujem da će iskriviti događaje i gledaocima pružiti nepotpunu informaciju. Njegov cilj nije da pojednostavi i pojasni istinu, već da je zakopa. Iskopaće i naduvaće skandalozne priče za koje se odavno pokazalo da su laž", napisao je osnivač Vikiliksa.

Asanž u pismu odbija da se nađe sa Kamberbačom prije početka snimanja filma, navodeći neslaganje sa načinom na koji je u njemu predstavljen.

"Vjerujem da imate najbolje namjere, ali sigurno možete shvatiti zašto je susret sa vama loša ideja. Kada bih se našao sa vama, zapravo bih dao legitimitet tom groznom ostvarenju kao i talentovanoj, mada nakaradnoj, ulozi koju će vam scenario nametnuti", dodao je on.

U pres saopštenju kojim je pismo popraćeno na Vikiliksu ističe se da je Kamberbač odgovorio Asanžu "ljubaznim i uviđavnim" imejlom.

Film, koji u američke bioskope stiže 18. oktobra, zasnovan je na knjizi "Unutar Vikiliksa: Vrijeme provedeno sa Džulijanom Asanžom na najopasnijem svjetskom vebsajtu" Danijela Domšet-Berga koji je dugo bio Asanžov čovjek od povjerenja.

Na premijeri filma prošlog mjeseca na Filmskom festivalu u Torontu, reditelj Bil Kondon je rekao da "The Fifth Estate" ne sudi Vikiliksu ili Asanžu, već da ukazuje na kompleksne probleme koji se tiču transparentnosti, privatnosti i bezbjednosti.

"Ne postoje samo istina i laž. Nadam se da će ljudi, nakon što ga odgledaju, razgovarati o filmu", dodao je on.

Na festivalu se novinarima obratio i Kamberbač koji je rekao da se Asanžu vjerovatno neće dopasti način na koji ga je predstavio - neučtivog, nezgodnog i neurednog, premda on sam film shvata kao pohvalu Asanžovim dostignućima u borbi za informisanost.

Foto: novosti.rs

Portal Analitika