Abiznis

Samo 110 Rusa posjeduje 35 odsto državnog bogatstva!

1010euriok
S
amo 110 ljudi posjeduje nevjerovatnih 35 odsto bogatstva Rusije, što je najviši nivo nejednakosti na svijetu, navodi se u izvještaju investicione banke "Kredit Svis", javlja AP.

Samo 110 Rusa posjeduje 35 odsto državnog bogatstva!
Portal AnalitikaIzvor

Nasuprot tome, na milijardere širom svijeta otpada samo jedan do dva odsto ukupnog bogastva neke države.

Rusija ima jednog milijardera za svakih 11 milijardi bogatstva, dok je u ostatku svijeta odnos jedan milijarder za svakih 170 milijardi.

Nakon pada komunizma najvrijednija imovina Rusije prodata je malom krugu biznismena poznatih kao oligarsi. Ruski predsjednik Vladimir Putin dozvolio im je da zadrže to bogatstvo u zamjenu za političku lojalnost, naglašva Asošiejtid Pres.

Bankarski i metalski tajkuni Mihail Fridman i Vladimir Potanjin, koji su se obogatili tokom devedesetih, i danas su na vrhu liste najbogatijih Rusa.

Međutim, u posljednjoj deceniji pojavio se veliki broj novih milijardera koji su bogatstvo stekli preko državnih ugovora, a neki od njih su predsjednikovi prijatelji, kao što je Genadij Timčenko.

Banka u svom izvještaju navodi da je nakon pada Sovjetskog Saveza bilo nade da će se Rusija pretvoriti u usavršenu visoko kvalifikovanu ekonomiju sa pravednom raspodjelom bogatstva, ali se "ispostavilo da je ta raspodjela prava parodija" u odnosu na ono što se događa u praksi.

Tih 35 odsto bogatstva, koliko posjeduju ruski milijarderi, ekvivalent je sumi od 420 milijardi dolara.

"Rusija ima najveći nivo nejednakosti u bogatstvu na svijetu, izuzimajući male karipske države, gdje su mještani milijarderi", navodi se u izvještaju banke.

Portal Analitika