Svijet

Kidnapovan premijer Libije

1010-libija
N
epoznata naoružana grupa kidnapovala je u zoru libijskog premijera Ali Zejdana. On je odveden na nepoznatu lokaciju, saopštila je libijska vlada.

Kidnapovan premijer Libije
Portal AnalitikaIzvor

Ali Zejdan je odveden iz hotela Korintija u Tripoliju, a svjetske agencije prenose i jedan izvor koji tvrdi da je on u stvari uhapšen po nalogu državnog tužioca. Da je libijski premijer zaista i odveden potvrdila je i vlada koja je izdala saopštenje o tome.

- Šefa prelazne vlade, Ali Zejdana, na nepoznato mjesto i iz nepoznatih razloga, odvela je grupa ljudi, za koju se vjeruje da su nekadašnji pobunjenici, navodi se u tom saopštenju.

Obezbjeđenje hotela iz kog je odveden libijski premijer kazalo je da je sve izgledalo kao hapšenje. TV mreža Al Džazira javlja da je premijer Ali Zejdan navodno uhapšen i to po nalogu državnog tužioca. BBC navodi da su ga oteli naoružani muškarci, a AFP da je odveden na nepoznatu lokaciju i iz nepoznatih razloga i da se vjeruje da su ga oteli bivši libijski pobunjenici.

Otmica je uslijedila pet dana nakon što su američki komandosi izveli akciju na ulicama Tripolija i uhvatila Abu Anala al-Libija koji je tražen zbog bombaških napada 1998. godine na američke ambasade na istoku Afrike.

Vlada sumnja da su otmicu mogle da izvrše dvije grupe nekadašnjih pobunjenika - Dom revolucionara i Brigada za borbu protiv zločina, koje u principu potpadaju pod nadležnost ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova.

Vlada je saopštila da su se u potragu za premijerom uključile najviše libijske institucije i pozvala je građane da ostanu mirni.

Poslije akcije američkih komandosa u subotu, libijska vlada se našla pod udarom kritike, posebno nekih bivših pobunjeničkih grupa iz revolta 2011. godine u kojem je svrgnut libijski vođa Moamer Gadafi.

Izvor: b92.net

 

Portal Analitika