Zanimljivosti

Najbolji lijek za mamurluk je Sprajt?

sprajtoko0910
L
judi već decenijama vode diskusiju o tome što je najbolji lijek za mamurluk, a njihovi prijedlozi idu od jake kafe pa sve do dlake psa. Međutim, čini se da je gazirano piće „Sprajt” najbolje rješenje za jutro poslije pretjerane konzumacije alkohola.

Najbolji lijek za mamurluk je Sprajt?
Portal AnalitikaIzvor

Svi koji se odlučuju na zdravu opciju i pokušavaju sebi da pomognu biljnim čajem izgleda da griješe, dok gazirani napitak, posebno „Sprajt”, može da ubrza oporavak. 
Edzard Ernst, profesor komplementarne medicine sa Univerziteta Eksiter, izjavio je za "Svijet hemije" (Chemistry World):

„Ovi rezultati su podsjetnik da biljni čajevi i drugi suplementi posjeduju farmakološke aktivnosti koje u isto vrijeme mogu da budu dobre i loše po nas. 
Tim kineskih naučnika testirao je 57 napitaka i otkrio da je „Spraj”t najbolje ublažavao simptome mamurluka. 
Pojedini simptomi, poput glavobolje i mučnine, izazvani su procesom kojim tijelo razgrađuje alkohol. 
Naše jetre otpuštaju enzim nazvan ADH, koji razbija etanol u alkoholu u hemikaliju pod nazivom acetaldehid. Ona se potom razlaže u hemikaliju nazvanu acetat – koja je povezana sa nekim zdravstvenim dobrobitima alkohola, uz pomoć enzima ALDH. 
Ključ izbjegavanja štetnih efekata alkohola leži u smanjenju vremena koje acetaldehid provodi u tijelu. 
Pojedini napici, uključujući tu i biljne čajeve, povećali su vrijeme ADH procesa, dok je „Sprajt” bio u grupi napitaka koji su ovaj proces ubrzavali i tako smanjivali štetne efekte alkohola.

Profesor Ernst je ipak naglasio da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se ovo otkriće sa sigurnošću potvrdilo.

Portal Analitika