Politika

Lukšić i Erjavec potpisali Program međunarodne razvojne saradnje

luksicerjavecok0910
M
inistar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i njegov slovenački kolega, Karl Erjavec, potpisali su danas u Ljubljani Program međunarodne razvojne saradnje između Slovenije i Crne Gore do 2015. godine, saopšteno je iz MVPEI.

Lukšić i Erjavec potpisali Program međunarodne razvojne saradnje
Portal AnalitikaIzvor

Lukšić je tom  prilikom istakao da Program koji je potpisao sa Erjavecom, najvećim dijelom podrazumijeva podršku manje razvijenim, sjevernim djelovima Crne Gore.
- Slovenija je nastavila sa tim projektom i zahvalini smo što zadržava Crnu Goru kao prioritet u tom smislu imajući u vidu brojne izazove sa kojima se suočavamo u vremenu ekonomske krize - rekao je Lukšić, saopšteno je iz Vlade.
Ministar je dodao da je Slovenija jedan od ključnih oslonaca Crnoj Gori kada je realizacija integraciona agende u pitanju.
- Praktično nema poglavlja za koja Crna Gora nije dobila ili koristila znanje Slovenije koja je kontakt zemlja kada je članstvo u NATO u pitanju. Za nas je to jedan od ključnih vanjskih prioriteta i Samit naredne godine je prilika kad se može analizirati ono što su naši napori za članstvo - rekao je Lukšić.
Lukšić i Erjavec su ocijenili da su odnosi Crne Gore i Slovenije prijateljski i da u svim zajedničkim projetima bilježe progres.
Lukšić je rekao da, pored ekonomske saradnje, investitori iz Slovenije su među najznačajnijim u Crnoj Gori.
Erjavec je pohvalio napredak Crne Gore ka EU.
- Slovenija podržava da se što prije otvore poglavlja 23 i 24. To su najzahtjevnija poglavlja a Slovenija Crnoj Gori nudi tehničku pomoć u tom procesu - rekao je on.
Erjavec je ocijenio da Crna Gora treba da bude dio NATO-a i da u toj zemlji prate šta sve Crna Gora preduzima na putu ka članstvu u Alijansi.

Portal Analitika