Zanimljivosti

Posmatrajte "uživo" prvi let do Jupitera

0910jupiter
S
onda NASAe će proći pored Zemlje večeras na svom dugom putovanju ka Jupiteru.

Posmatrajte "uživo" prvi let do Jupitera
Portal AnalitikaIzvor

Letjelica Džuno teška 3.267 kilograma kretaće se samo 560 kilometara iznad Zemljine površine. Ona već dvije godine od lansiranja pokušava da uz pomoć Zemljine gravitacije dobije dovoljno ubrzanje na putu za Jupiter.

“Kada je Džuno lansiran, nije postojao dovoljno snažan raketni pogon koji može da pošalje takvu letjelicu pravo ka Jupiteru, pa je ovo važan dio misije”, kažu zvaničnici Jugozapadnog istraživačkog instituta.

“Raketa Atlas 5 daje samo polovinu snage koja je Džunu potrebna za stizanje do Jupitera, a prolijetanje pored Zemlje daje mu ostatak”.

Džuno misija vrijedna 1,1 milijardu dolara pokrenuta je u avgustu 2011. i trebalo bi da stigne do Jupitera 2016. Džuno će zatim kružiti oko ovog “džina” punu zemaljsku godinu proučavajući atmosferu planete, gravitaciono i magnetno polje.

Letjelica bi trebalo da otkrije poreklo Jupitera, njegovu strukturu i sastav, uključujući i vrijeme, kao i to da li ima čvrsto jezgro.

Džuno je dobio naziv prema boginji iz grčke i rimske mitologije. Bog Jupiter (ili Zevs u grčkoj varijanti) krio je svoje zle namjere iza oblaka, ali je njegova supruga Junona uspela da vidi šta je naumio.

Letjelica Džuno biće prva sonda na solarni pogon koja će ikada posjetiti spoljni dio Sunčevog sistema.

Džuno ima tri velike solarne ploče, od kojih je svaka dimenzija 10 sa 2,7 metara.

izvor: b92.net

Portal Analitika