Zanimljivosti

VIDEO: Mitbastersi dokazali superiornost kružnog toka nad “klasičnom” raskrsnicom

kruzni
D
ok se kružni tok u Evropi može vidjeti u svakom gradu, poznato je da u Americi ovaj sistem ukrštanja puteva i dalje nije zaživio. Zainteresovani ovim podatkom, momci iz popularnih "Mitbastersa" su odlučili da testiraju čiji je sistem efikasniji - evropski ili američki.

VIDEO: Mitbastersi dokazali superiornost kružnog toka nad “klasičnom” raskrsnicom
Portal AnalitikaIzvor

U SAD se ukrštanje dva puta i dalje reguliše na stari način – ili putem semafora, kada su u pitanju urbani putevi, ili putem znaka STOP, i to u sva četiri

pravca. U cilju upoređivanja efikasnosti dva načina rješavanja ukrštanja, priskočili su popularni „Mitbastersi“, koji su na poligonu prvo postavili klasičnu raskrsnicu, a zatim i kružni tok, te tokom 15 minuta, mjerili količinu vozila koja je prošla ukrštanje.

kruzni1
Rezultati na kraju testa su sljedeći: prosječan broj vozila za 15 minuta na klasičnoj raskrsnici, iznosio je 385, dok je za isto vrijeme, kroz kružni tok prošlo 460 vozila, što je povećanje od gotovo 20%! Da li to znači da bismo u bližoj budućnosti, i u SAD mogli da vidimo procvat kružnih tokova, kakve srijećemo na putevima po Evropi?

Inače, vrijedno je spomenuti i da je u slučaju klasične raskrsnice, više vozila prošlo kada su poštovali saobraćajne propise i znake, nego li u slučaju kada je raskrsnicu kontrolisao saobraćajni policajac. No, to smo i mi iz našeg iskustva mogli odmah da im kažemo, zar ne?

Portal Analitika