Politika

LANGE: EU traži konkretne rezultate u borbi protiv kriminala

0910lange
E
vropska unija (EU) traži konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala jer je to potrebno za ispunjavanje uslova u okviru poglavlja 23, rekao je šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije, Dirk Lange, prenosi Mina.

LANGE: EU traži konkretne rezultate u borbi protiv kriminala
Portal AnalitikaIzvor

On je danas sa direktorom Uprave za zbrinjavanje izbjeglica Željkom Šofrancem, obišao Azilantski centar u Spužu.

Lange je rekao novinarima da ne želi da komentariše odluke Vrhovnog državnog tužilaštva u vezi sa aferom Snimak, koje je odbacilo većinu krivičnih prijava protiv čelnika Demokratska partije socijalista uz obrazloženje da nema dokaza da su izvršili krivična ili prekršajna djela.

„Jasno je da EU traži da Crna Gora ima konkretne rezultate u oblasti borbe protiv korupcije i da je potrebno za ispunjavanje uslova u okviru pregovaračkog poglavlja 23“, rekao je on.

Na pitanje da li dešavanja oko afere Snimak mogu uticati na otvaranje poglavlja, Lange je kazao da će to biti dio rasprave država članica, ali da ne može da predviđa kako će uticati na izvještaj o napretku Crne Gore ka EU.

On je kazao da će izvještaj biti predstavljen 16. oktobra.

„To će biti određena slika o situaciji u Crnoj Gori, ali tu se neće stati već će EU nastaviti da prati aktivnosti Crne Gore i sve to zajedno sa konkretnim rezultatima biće nešto što će dovesti do odluke“, rekao je Lange.

On je naveo da je Crna Gora poslala nacrt pregovaračkih pozicija i da će na tom osnovu Evropska komisija (EK) napraviti nacrt svoje pozicije i predati Savjetu ministara država članica.

Lange je kazao da postoji akcioni plan za poglavlja 23 i 24, a da će EU odrediti „repere koji će kasnije da budu prelazni reperi koji će se ispunjavati“.

„U tim reperima će biti jasno određeno da se mora početi sa konkretnim rezultatima u oblasti organizovanog kriminala i korupcije pa ćemo vidjeti koliko Crna Gora može uspješno da pokaže rezultate u toj oblasti“, rekao je Lange.

On je kazao da će svi razgovori biti obavljeni u novembru.

„Svi razgovori će najvjerovatnije biti obavljeni tokom novembra i onda će države članice odlučiti da li da otvore ili ne otvore pregovore tokom decembra. Odluka o tome nije donešena i sve će zavisiti od aktivnosti Crne Gore“, rekao je Lange.

 

Portal Analitika