Svijet

Kako je brazilski milijarder bankrotirao u godinu dana?

batista
E
ike Batista
, brazilski milijarder koji je svoj prvi milion zaradio otkupljivanjem zlata kada su mu bile svega 24 godine, danas se nalazi na rubu potpunog bankrota. Naime, u svega godinu dana uspio je da izgubi čak 99 posto svog bogatstva, koje se procjenjuje na 34,5 milijardi dolara.

Kako je brazilski milijarder bankrotirao u godinu dana?
Portal AnalitikaIzvor



Činilo se da će za Batistu nakon prvog zarađenog miliona sve ići "kao po loju" - oženio se za Plajbojevog  modela i 1980. godine osnovao firmu TVX Gold. Kada je shvatio da mu posao jednostavno cvjeta, tri godine kasnije osnovao je još jednu, EBX, preko koje je trgovao naftom, energijom, ugljem... Tvrdio je da će jednog dana postati najbogatiji čovjek na svijetu - i nije bio daleko od istine. 2012. godine našao se na sedmom mjestu ljestvice najbogatijih ljudi svijeta.

Počeo je živjeti život dostojan svakog milijardera - kupovao je luksuzne jahte, avione i automobile... A potom je, u proljeće prošle godine, gotovo preko noći izgubio 99 posto svog bogatstva, piše Business Insider.

Investicije stranih ulagača nisu se isplatile, proizvodnja je pala, a ulagači su počeli potraživati natrag uloženi novac. Njegova kompanija EBX je na rubu propasti, a OGX (kompanija preko koje trguje plinom i naftom) je 1. listopada trebala platiti ratu kredita od 47 miliona dolara. Ako to ne učini do 30. oktobra, prijeti joj bankrot, koji će ujedno biti najveći u istoriji Latinske Amerike.

"Jesam li trebao što učiniti drugačije? Danas, kad bih se mogao vratiti u prošlost, ne bih se oslonio na tržište dionica. Imao bih strukturiranu kompaniju u većinskom privatnom vlasništvu, u kojoj bih radio od početka i svaku od firmi razvijao najmanje deset godina", opravdavao se Batista.

Od kreditora danas traži da restrukturiraju njegov dug, veći od 3 milijarde dolara, da dodatno ulože u njegove kompanije i dopuste mu da nastavi širiti svoje carstvo. Još uvijek vjeruje da može spasiti EBX. Ali, 30. oktobra je blizu i tada će biti poznato hoće li Batista u potpunosti bankrotirati, ili će uspjeti spasiti barem nešto bogatstva koje mu je ostalo.

 

(index.hr)

Portal Analitika