Svijet

Kina: Ubijen osnivač prvog zapadnog budističkog centra

buda
V
isoko rangirani tibetanski sveštenik Tarap Šetrup Akong, poznat po tome što je bio jedan od osnivača prvog tibetanskog budističkog hrama u "zapadnom svijetu" i održavao kontakte sa Pekingom, ubijen je u Kini, potvrdili su njegov brat i lokalna policija.

Kina: Ubijen osnivač prvog zapadnog budističkog centra
Portal AnalitikaIzvor

Kako je navedeno u policijskom saopštenju, Akonga, koji je britanski državljanin, trojica Tibetanaca izbola su na smrt ispred njegovog doma u gradu Čengdu na jugozapadu Kine, a sa njim su ubijeni i njegov rođak i vozač.

Oni su, po navodima policije, bili napadnuti nakon rasprave povodom finansijskog spora, medjutim Akongov brat Lama Ješe Rinpoće saopštio je, bez dodatnog objašnjenja, da je na njegovog brata i ostalu dvojicu "izvršen atentat".

Rinpoće je na internet stranici hrama u Škotskoj, čiji je Akong su-osnivač, napisao da je Akongovo tijelo prebačeno u bolnicu gdje će biti urađena obdukcija.

Policija Čengdua saopštila je da su osumnjičeni napadači uhapšeni i da su priznali da su počinili ubistva, kao i da se istraga nastavlja.

Tarap Shetrup Akong jedan je od osnivača hrama Samje Ling u Škotskoj. Taj hram osnovan je 1967. godine i bio je prvi tibetanski budistički centar na Zapadu.

(blic.rs)

Portal Analitika