Društvo

Kineske bubamare okupirale domaćinstva u Bijelom Polju

9bu
B
ubamare, koje su na ovim prostorima nekada bile rijekta vrsta, sada su za brojne građane Crne Gore prava noćna mora. Azijske ili takozvane kineske bubamare okupirale su brojna domaćinstva u Bijelom Polju, pa se građani svakodnevno obraćaju Veterinarskoj ambulanti "Grandov" za pomoć.

Kineske bubamare okupirale domaćinstva u Bijelom Polju
Portal AnalitikaIzvor

Stručnjaci upozoravaju da su u pitanju invazivne vrste koje su nam došle iz okruženja, a da ih nadležene službe ne kontrolišu jer nema monitoringa, pišu Dnevne novine.

Zbog nedostatka državne kontrole, kako stvari stoje, ova vrsta će se još masovnije pojavljivati, tako da se prava invazija tek može očekivati.

Vlasnik Veterinarske ambulante "Grandov", doktor veterinarske medicine Nikola Grandov, potvrdio je Dnevnim novinama da mu se svakodnevno obraćaju od tri do četiri domaćina tražeći pomoć za suzbijanje bubamara.

"Dosta ljudi dolaze i žali se na najezdu bubamara. Nije u pitanju strah ljudi, više je neprijatnost jer su počele i u kuće da ulaze. Mnogo ih je više nego prošle godine kada je, takođe, zabilježena njihova pojava. Obično se pojavljuju na fasadama kuća na zalasku sunca", priča Grandov.

Grandov dodaje da građanima koji se žale na najezdu bubamara preporučuje da mehanički očiste prostorije, te da otvore prozore i da ih istjeraju iz kuća.

Da u Crnoj Gori nema monitoringa invazivnih vrsta, te da niko ne kontroliše pojavu azijskih bubamara, tvrdi rukovodilac Odsjeka za biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu prof. dr Vladimir Pešić. On ističe da postoji evidencija o invazivnim vrstama bubamara koje su iz okruženja ušle u Crnu Goru.

"To je nešto što zahtijeva finansijska sredstva. Postoje mjere koje se već koriste, ali kod nas ih nema jer bi morali prvo da radimo monitoring. Recimo na teritoriji Opštine Bijelo Polje trebalo bi da znamo izvorišta te populacije. Bubamare ne treba suzbijati kada uđu u kuću, nego na određenim mjestima gdje se nalaze izvorišta te populacije. Nemamo informacija o toj populacij i jer nije rađen monitoring ni u jednoj opštini u Crnoj Gori", istakao je on.

Izvor: Dnevne novine,CdM

 

Portal Analitika