Društvo

Herceg Novi: Krivolovci predati inspektorima, oprema zaplijenjena

9herceg_novi
P
rema podacima policije, od 1. maja do 30. septembra službenicima Odjeljenja granične bezbjednosti pomorske policije građani su prijavili pet slučajeva nezakonitog ribolova.Potim prijavama policija je u nezakonitom ribolovu zatekla tri krivolovca

Herceg Novi: Krivolovci predati inspektorima, oprema zaplijenjena
Portal AnalitikaIzvor

Uprava policije potvrdila je da su dva ronioca krajem septembra privedena zbog sumnje da su na nedozvoljen način – uz pomoć boca sa kiseonikom – lovila ribu podvodnom puškom na dijelu obale koji pripada hercegnovskoj opštini.

Kako je saopšteno Pobjedi u policiji, pripadnici stanice pomorske granične policije  Herceg Novi su 28. septembra u blizini grebena Kalafat, na udaljenosti oko 300 metara od obale kontrolisali B. L.  (52) iz Kotora, a u blizini uvale Dobreč, na udaljenosti oko 40 metara od obale, M. S. (57) iz Zelenike – Herceg Novi.

Oni se sumnjiče da su počinili prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu i marikulturi.

Iz policije navode da su osumnjičeni predati Upravi za inspekcijske poslove – Odsjeku za morsko ribarstvo. Izdati su im prekršajni nalozi i oduzeta oprema koja je kod njih pronađena.

Kako je Pobjeda ranije objavila, jedan od osumnjičenih, B. L. iz Kotora, zatečen je u krivolovu na dan takmičenja – Kupa Herceg Novog u podvodnom ribolovu. Pojavio se u zoni takmičenja, zaronio bocama, nakon čega su takmičari alarmirali policiju. Osumnjičeni je pokušao da sakrije pušku tako što je bacio na dno. Policiji su asistirali takmičari – ribolovci, izronili pušku i niz sa ulovljenom ribom.

Prema podacima policije, od 1. maja do 30. septembra službenicima Odjeljenja granične bezbjednosti pomorske policije  građani su prijavili pet slučajeva nezakonitog ribolova.Potim prijavama policija je u nezakonitom ribolovu zatekla tri krivolovca.

U istom periodu tokom redovnih poslova na nadzoru državne granice na moru, policija je zatekla deset osoba koje se sumnjiče za  prekršaje Zakona o morskom ribarstvu i marikulturi. Oni su predati Upravi za inspekcijske poslove – Odsjeku za morsko ribarstvo na dalju nadležnost. Od osumnjičenih je oduzet ribolovni alat, kao i  oko 670 kilograma ulovljene ribe.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem Zakona o morskom ribarstvu i marikulturi i Zakona o slatkovodnom ribarstvu obavljaju organi nadležne uprave preko ribarskih inspekcija. I pored toga, kako se navodi, policija reaguje uvijek kada zatekne krivolovce.

- Ukoliko službenici Odjeljenja granične bezbjednosti pomorske policije tokom obavljanja redovnih poslova zateknu lica u nezakonitom ribolovu, obavještavaju inspekciju za morsko ribarstvo i uz službenu zabilješku predaju osumnjičene za prekršaje. U slučaju da u radnjama osumnjičenih postoje elementi bića krivičnog djela, lica se predaju službenicima nadležnih centara i odjeljenja bezbjednosti Uprave policije – Ministarstva unutrašnjih poslova, radi daljeg procesuiranja – navodi se u odgovorima na pitanja Pobjede.

Iz Uprava policije, međutim, naglašavaju da je pored njihovog i učešća ribarskih inspektora potrebno jače angažovanje i drugih nadležnih inspekcija kako bi se suzbio nezakoniti ribolov.

Prvenstveno, ovaj problem  traži provjere i preglede pijaca i skladišta gdje se najčešće prodaje riba ulovljena na nezakoniti način – kažu iz policije.

Portal Analitika