Društvo

Danas o inicijativi za saslušanje Stijepovića i Mićunovića

9skupstina
Č
lanovi skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport razmatraće danas inicijativu za održavanje kontrolnog saslušanja ministara prosvjete i kulture, Slavoljuba Stijepovića i Branislava Mićunovića, koju je podnio poslanik Pozitivne Crne Gore, Srđan Perić.

Danas o inicijativi za saslušanje Stijepovića i Mićunovića
Portal AnalitikaIzvor



Perić je saslušanje tražio u vezi sa slučajem zloupotrebe djece u partijske svrhe u vrtiću u Golubovcima, nalazima Državne revizorske institucije (DRI) o finansijskom izvještaju Zavoda da udžbenike i nastavna sredstva za prošlu godinu, kao i u vezi sa učestalim napadima na novinare i fotoreportere.

Mediji su krajem septembra objavili da su predstavnici podmlatka Demokratske partije socijalista (DPS) unijeli stranačka obilježja u vrtić “Zvjezdani vrt”, nakon čega je napravljena fotografija partijskih funkcionera i aktivista sa mališanima.

Iz Pozitivne su ocijenili da se radi o klasičnoj zloupotrebi djece i državne imovine u partijske svrhe, i grubom kršenju Ustava Crne Gore, zakona i konvencija koje regulišu prava djeteta.

“Taj čin ne samo što je neprihvatljiv sa etičkog stanovišta, već je i pojava na koji društvo ne smije da ostane nijemo. Ničija partijska korist ne smije da bude ispred budućnosti djece”, poručio je Perić.

On je pojasnio da se kontrolno saslušanje na temu izdavačke djelatnosti odnosi na brojne nepravilnosti koje je u poslovanju Zavoda utvrdila DRI, koja ukazuju na neprimjerene troškove koje, kako je naveo, na kraju plaćaju svi roditelji kroz cijenu udžbenika.

Perić je podsjetio da je ta partija tražila besplatne udžbenike za osnovce, što je vladajuća koalicija odbila i pored ekonomske računice koja ne bi bila značajnije opterećenje po državni budžet.

“Cijenimo da je interes javnosti da roditelji znaju koje sve troškove plaćaju kada kupuju udžbenike za svoju djecu, kao i da se poslovanje tako značajne instutucije dovede u red i u okvire zakona Crne Gore”, zaključio je Perić.

(MINA)

Portal Analitika