Abiznis

Crna Gora će sljedeće godine zaposliti 19.500 stranaca

9ko
C
rna Gora će naredne godine zaposliti 19.500 stranih radnika, predviđeno je kvotom radnih dozvola za 2014. godinu koju je podržao Socijalni savjet.

Crna Gora će sljedeće godine zaposliti 19.500 stranaca
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, Unija slododnih sindikata protivi se namjeri Vlade da naredne godine poveća sa 16.000 na 19.500 kvotu za zapošljavanje stranaca.

Iz USSCG-a su ocijenili da je predložena kvota radnih dozvola za 2014. visoka i da se u odnosu na prethodnu godinu može povećati za najviše 1.500, prenijela je Pobjeda.

Kako su pojasnili osnovni razlog za ovakav stav je njihovo zalaganje da se i na realizaciji razvojnih projekata zapošljava što više domaće radne snage.

Predsjednik Komisije Socijalnog savjeta za tržište rada Zoran Jelić je istakao da je predložena kvota radnih dozvola realna, imajući u vidu potrebe za radnom snagom u narednoj godini.

„Broj radnih dozvola odgovara sadašnjem trenutku privrede Crne Gore i nedostajućem kadru u ugostiteljstvu, turizmu i građevinarstvu“, ocijenio je Jelić. Prema njegovim riječima bitno je da kvote ne budu biznis barijera i da svaki stranac, koji dođe u Crnu Goru  da radi, mora biti osiguran.

Prema njegovim riječima istovremeno se mora više ulagati u domaću radnu snagu, u obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije za potrebe tržišta rada, a to se može jedino ako Zavod za zapošljavanje dobije više sredstava u budžetu za 2014.

Crna Gora prepoznata je i po tome što se više zapošljavaju strani nego domaći radnici. Naime, do 7. oktobra Zavod je izdao 18.490 radnih dozvola nerezidentima. Registrovano je 11.120 novozaposlenih, od čega 10.350 sezonaca.

Izvor: CdM

Portal Analitika