Društvo

Brajović: Otvorena vrata za pregovore sa Kinezima o Bar-Boljarima

9ivan
N
a jučerašnjoj sjednici crnogorskog parlamenta usvojen je Zakon o potvrđivanju Sporazuma između vlada Crne Gore i Kine o unapređenju saradnje u izgradnji infrastrukture, čime su se, kako je saopštio ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, stekli uslovi da se ubrzo napravi aneks tog ugovora, koji će omogućiti da se definišu uslovi za pregovore za gradnju auto-puta Bar-Boljare sa kineskim kompanijama.

Brajović: Otvorena vrata za pregovore sa Kinezima o Bar-Boljarima
Portal AnalitikaIzvor

Brajović je naveo da je taj sporazum potpisan 23. juna 2011. godine i sadrži uopšteni prikaz projekata koji će se raditi putem koncesija piše Pobjeda.

On je podsjetio da je Vlada nakon pregovora odlučila da ponuda kineskih kompanija za gradnju auto-puta bude prvorangirana.

- Da bi se na tom principu radio posao sa kineskim kompanijama neophodno je da se napravi ankes tog sporazuma. Zato što se posao neće raditi putem koncesija, nego putem kredita, po povlašćenim uslovima koje daje kineska Exim banka – kazao je Brajović.

Prema njegovim riječima, taj aneks sporazuma prepoznaće konkretan projekat o kojem je riječ, odnosno prioritetnu dionicu auto-puta Smokovac-Mateševo. On je dodao da će se i aneks sporazuma naći pred crnogorskim parlamentarcima.

-  U daljem toku izvođački ugovor i finansijski ugovor biće predmet rasprave na parlamentu, kao i zakon o auto-putu. Jer mi do sada imamo Zakon o koncesiji za auto-put Bar-Boljare, a moraćemo da uradimo zakon o auto-putu u kojem ćemo precizirati sve ono što bude dogovoreno u tim ugovorima sa kineskim partnerima – objasnio je Brajović.

Vlada je početkom jula odlučila da ponuda koju su na tender za gradnju auto-puta dostavile Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njena kćerka kompanija – Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC), bude prvorangirana. CCCC i CRBC su za gradnju prioritetne dionice auto-puta od Smokovca, preko Ulača, do Mateševa ponudile 809,58 miliona eura. Vrijeme gradnje te dionice auto-puta je 48 mjeseci od početka radova. Kineska Exim banka trebalo bi da da kredit od 85 odsto, odnosno 688,16 miliona eura, dok bi kontribucija države bila 121,44 miliona eura. Iz Vlade je tada poručeno da će finansijski uslovi, koje je dala Exim banka, koja podržava CCCC i CRBC, biti povlašćeni, a ne komercijalni i podrazumijevaju rok otplate od 20 godina, petogodišnji grejs period i dva odsto fiksne kamate.

Skupština je usvojila i predloge zakona o potvrđivanju sporazuma između vlada Crne Gore i Makedonije o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima, o potvrđivanju ugovora između vlada Crne Gore i Azerbejdžana o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak i Predlog zakona o potvrđivanju konvencije o međunarodnoj hidrografskoj organizaciji.

U parlamentu je jednoglasno usvojen Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja između vlada Crne Gore i Srbije.

Opozicioni poslanici su iskoristili prisustvo ministra Brajovića da ukažu na, kako ocjenjuju, visoke cijene avio karata između Crne Gore i Srbije.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović smatra da bi niskobudžetne avio-kompanije rado pokrile relaciju Podgorica – Beograd, ali im se to, kako kaže, ne dozvoljava.

- Obećavam da ću ja lično da dovedem makar jednu niskobudžetnu kompaniju, koja će vrlo rado početi da radi na toj relaciji po tarifama o kojima maštaju građani Crne Gore. Mislim da bi se dvadesetak aviona dnevno po cijeni karte od 30 eura u jednom pravcu moglo napuniti i građani Crne Gore bi bili i te kako zadovoljni – kazao je Radunović.

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović saopštio je da kompanije treba da vode računa da imaju što jeftinije karte, ali „to je stvar njihovog komercijalnog dogovora“.

- Mislim da ima prostora za smanjene cijene karte, ali je tržište liberalizovano i ne možete nikome da propišete cijenu karte – izjavio je Brajović i dodao da će avio-kompanije uz konkurenciju biti prinuđene da se utrkuju za putnike i da na taj način smanjuju cijene.

 

Portal Analitika