Društvo

Mugoša: Strganica povoljnije rješenje od Smokovca

9mugosa
G
radonačelnik Podgorice je u utorak na konferenciji za medije o Nacrtu PUP-a naveo prednosti predložene trase za autoput Bar-Boljare. Broj objekata za rušenje u varijanti Smokovca je 42, a kod Strganice dva objekta. Nedvojbeno je veća cijena izgradnje za Smokovac, jer su tu predviđena tri mosta na Morači, dok je u varijanti Strganica samo jedan – rekao je prvi čovjek Podgorice

Mugoša: Strganica povoljnije rješenje od Smokovca
Portal AnalitikaIzvor

Od dvije varijante ukrštanja budućeg autoputa Bar-Boljare i Jadranskog-jonskog puta, preko Strganice ili Smokovca, mnogo je povoljnija i ekonomski isplativija prva, koju je predložio glavni grad. To je na konferenciji za medije u utorak u KIC-u „Budo Tomović“ kazao gradonačelnik dr Miomir Mugoša govoreći o Nacrtu prostorno-urbanističkog plana za Podgoricu, koji je od ponedjeljka stavljen na javnu raspravu po[e Pobjeda.

- U toku izrade idejnih projekata glavni grad je tražio od Ministarstva saobraćaja da se nađe racionalno rješenje i da neko treći u Crnoj Gori ne crta koridor za puteve. Jer, ako se oko nečega i ne složimo nema poraženih i pobijeđenih, nego razumnijih, stručnih i prihvatljivijih rješenja bez obzira na institucije iz kojih dolaze – rekao je gradonačelnik Mugoša.

On smatra da je reon Strganice mnogo manje vrijedno zemljište, navodeći i druge razloge zašto koridor autoputa treba da prolazi baš tuda, a ne kroz Smokovac.

- Strganica je apsolutno povoljnija sa aspekta zaštite životne sredine, a biće sačuvana sva imanja ispod auto-puta do obale Morače. Broj objekata za rušenje u varijanti Smokovca je 42, kod Strganice dva objekta. Što se tiče ekonomskog aspekta nedvojbeno je veća cijena izgradnje kod Smokovca, jer tu su predviđena tri mosta na Morači, a u varijanti Strganica jedan. Za Smokovac imate 2,6 kilometara izgradnje nadvožnjaka i tri tunela – rekao je gradonačelnik Mugoša.

On je podsjetio da je u prvoj varijanti nacrta Vlada Crne Gore usvojila Detaljni prostorni plan za Jadransko-jonski put preko Strganice „pa je nakon nekih rasprava ostavljena i druga varijanta, što nama ne smeta“.

- Neka se prednosti obje varijante izanaliziraju po svim aspektima. U našem rješenju ispoštovali smo stav Ministarstva saobraćaja da se prijedlogom koji smo dali ne mijenja Prostorni plan Crne Gore, kao ni širina koridora – rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, često se u javnosti čulo (iz pojednih ministarstva) da kad je u pitanju izgradnja auto-puta su „već ušli u eksproprijaciju“.

- Ja kažem, mimo zakona je raditi eksproprijaciju na osnovu idejnog projekta, jer ne znate ni kuda će tačno proći auto-put – rekao je Mugoša.

Predsjednik revizione komisije PUP-a prof. dr Mihailo Burić rekao je na konferenciji za medije da je krovni princip izrade prostorno-urbanističkog plana čuvanje prostora, objekata i zemljišta.

- Rađena su anketna istraživanja kako bi plan bio kvalitetniji. Na osnovu istraživanja i podloga pristupilo se izradi samog plana. Sada se nalazimo u fazi usaglašavanja planskih rješenja, a tu upravo spadaju i ovi prijedlozi oko Straganice i Smokovca. Nema isključivanja u ovoj radnoj fazi, već imamo alternative i svi zajedno kroz javnu raspravu i okrugle stolove treba da dođemo do konačnog zaključka – kazao je Burić.

Podsjetimo, Nacrt prostorno-urbanističkog plana glavnog grada stavljen je na javnu raspravu koja će trajati do 7. novembra, a sprovodi je Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine. Najavljeno je da će se prva centralna javna rasprava održati 30. oktobra u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, dok je druga zakazana za 31. oktobar u prostorijama Gradske opštine Tuzi, a treća 1. novembra u Gradskoj opštini Golubovci.

Sjednica Skupštine glavnog grada, kako je najavljeno, biće održana u srijedu u staroj zgradi Vlade, a na na njoj će se raspravljati o 14 tačaka i to: o prijedlozima odluke o obrazovanju Službe Skupštine, o izmjenama i dopunama GUP-a za prostor DUP-a „Naselje 1. maj – dio“ i „Drač – Nova Varoš – dio“, prijedlogu odluke o učešću glavnog grada u izgradnji objekta Eko zgrade Ujedinjenih nacija i o ustupanju zemljišta na korišćenje Vladi Crne Gore.

- Na dnevnom redu će biti i izvještaj i informacije o poslovanju „Puteva“ godinu prije i nakon uvođenja stečaja, informacija o održavanju objekata zajedničke i individualne komunalne potrošnje za period januar – jun 2013. godine, o prenosu prava svojine na građevinskom zemljištu glavnog grada u slučaju dokompletiranja urbanističke parcele, koja je u svojini pravnog ili fizičkog lica – navodi se u skupštinskom materijalu.

Odbornici će, kako se ističe, raspravljati o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na završni račun finansijskog plana GO Tuzi i GO Golubovci za 2012. godinu, a biće riječi i o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku o realizaciji projekata izgradnje komunalnih objekata za obavljanje komunalne djelatnosti deponovanja komunalnog otpada, zajedničkim ulaganjem u formi javno-privatnog partnerstva.

 

Portal Analitika