Abiznis

Crnogorskoj ekonomiji MMF povećao procjenu ovogodišnjeg rasta

9mmf
C
rnogorska ekonomija bi, prema najnovijim jesenjim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u ovoj godini trebalo da poraste 1,5 odsto, što je više u odnosu na proljećne procjene.

Crnogorskoj ekonomiji MMF povećao procjenu ovogodišnjeg rasta
Portal AnalitikaIzvor

Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore, je prema prognozama MMF-a iz aprila ove godine, u ovoj godini trebalo da ojača 1,2 odsto.

Prema oktobarskim prognozama, dostavljenim agenciji Mina-business, crnogorska ekonomija će u narednoj godini porasti 2,2 odsto, a u 2018. 2,7 odsto.

Godišnja stopa inflacije u Crnoj Gori u ovoj godini trebalo bi da iznosi 2,8 odsto, a u narednoj 2,9 odsto. Inflacija je u prošloj godini iznosila 3,6 odsto, a u 2011. je bila na nivou 3,1 odsto.

MMF, kada je u pitanju bilans tekućeg računa plaćanja u Crnoj Gori, u ovoj godini predviđa manjak od 16,7 odsto BDP-a, a u narednoj 16,2 odsto. U 2018. godini, bilans tekućeg plaćanja trebalo bi da ima deficit od 16,1 odsto.

MMF objavljuje redovne prognoze ekonomskog rasta dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Nakon finansijske krize 2008. počeo je objavljivati i ažurirane prognoze za vodeće ekonomije i regije u svijetu.

MMF je u najnovijoj prognozi snizio procjenu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini na 2,9 odsto, s 3,2 odsto prognoziranih u ažuriranim julskim prognozama. Naredne godine rast bi trebalo da iznosi 3,6 odsto, što je 0,2 procentna poena manje nego što je MMF procjenjivao u julu.

Aktivnosti u eurozoni trebalo bi da se ove godine smanje 0,4 odsto, dok je u julu MMF očekivao pad od 0,3 odsto. Procjenu rasta ekonomije tog bloka država za narednu godinu ostavio je nepromijenjenu na jedan odsto.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika