Društvo

Žugić: Podaci o mojoj imovini dostupni su javnosti

9zugicvladaok
M
inistar finansija Radoje Žugić poručio je predstavnicima Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da nijesu morali tragati za matičnim brojem kako bi utvrdili njegovo imovinsko stanje jer su, kako je kazao, podaci o tome dostupni javnosti.

Žugić: Podaci o mojoj imovini dostupni su javnosti
Portal AnalitikaIzvor

„Ovim putem želim da poručim predstavnicima MANS-a da za otkrivanje ’nelegalnih’ radnji ministra Žugića i utvrđivanja njegovog imovinskog stanja nije bilo potrebe za traganjem za matičnim brojem“, naveo je on u izjavi dostavljenoj agenciji Mina-business.

Žugić je naglasio da su svi podaci o novčanim primanjima, kao i svojini koja je u njegovom i vlasništvu članova njegove porodice, dostupni javnosti na sajtu Komisije za konflikt interesa.

Prema njegovim riječima, ti podaci, godišnje ažurirani, dostupni su javnosti još od 2005. godine, odnosno od momenta kada je stupio na javnu funkciju, i njima su evidentirane sve promjene imovinskog stanja.

„Prema tome, nema potrebe da se bilo ko, posebno ministar finansija, ’skriva’ iz matičnih brojeva, jer se na osnovu raspoloživih podataka na sajtu Komisije, koji podliježu prethodnoj provjeri nadležnih organa, može ustanoviti da li i iz kojih izvora bio u mogućnosti da steknem pravo svojine nad parcelom od 98m2 u Krašićima“, naveo je Žugić.

On je podsjetio i da je ta parcela kupljena za 35 hiljada, a ne za 70 hiljada EUR.

Žugić je ponovio da uklanjanje jedinstvenih matičnih brojeva iz javnih registara Poreske uprave i Uprave za nekretnine nije stvar ličnog izbora ili autonomne odluke, već je uslovljeno zakonskom regulativom koja tretira oblast zaštite ličnih podataka.

„Bespredmetno je stoga baviti se diskusijom da li državni organi treba da postupaju po važećim zakonima“, dodao je on.

Žugić je poručio da je Ministarstvo finansija spremno da uvaži svaku inicijativu „koja znači potpunu transparentnost, kao i da preuzme punu odgovornost za svoje postupke, uz uvažavanje nacionalnog zakonskog okvira.“

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika