Svijet

Italija: Uhapšen kapetan broda koji je potonuo kod Lampeduze

0810lampeduza
K
aled Bensalem
, 35-godišnji
Tunižanin, za koga se sumnja da je bio kapetan broda sa afričkim migrantima koji je potonuo kod ostrva Lampeduza u Sredozemnom moru, uhapšen je danas, izvještavaju italijanski mediji a prenosi Blic.

Italija: Uhapšen kapetan broda koji je potonuo kod Lampeduze
Portal AnalitikaIzvor

Ronioci su, u međuvremenu, izvadili još 43 tijela iz olupine potonulog broda, čime je broj žrtava dostigao 275. Oficir Obalske straže koji rukovodi operacijom spašavanja migranata, Đani Desi rekao je da je do sada iz olupine broda izvučen disproporcionalan broj ženskih tijela u odnosu na broj preživjelih žena: izvučeni su leševi 81 žene, dok se među preživjelima nalazi samo osam njih.

- Unutra nalazimo više žena nego muškaraca. Nadamo se da nećemo, iako to očekujemo, da nađemo i više djece - rekao je Filipo Marini komandir Obalske straže i dodao da su do sada iz olupine izvučena tijela osmoro djece.

Tužilaštvo iz Agriđenta na Siciliji saopštilo je da je osumnjičeni Bensalem prebačen sa Lampeduze u taj grad, i da će se najverovatnije suočiti sa optužbama za pomaganje ilegalne imigracije i višestruko ubistvo.

Brodolom, koji se desio u četvrtak, preživjelo je 155 migaranata, uglavnom svi iz Eritreje. Preživjeli su naveli da je na brodu bilo oko 500 onih koji su krenuli ka Evropi, kako bi u njoj zatražili azil.

Desetine hiljada migranata iz Afrike i sa Bliskog istoka svake godine pokušava da pređe Sredozemno more, u potrazi za boljim životom u Evropi, ali zbog pretrpanosti brodića često dolazi do nesreća. Najčešća prva destinacija u Evropi im je ostrvo Lampeduza, ujedno najbliže afričkoj obali.

Portal Analitika