Svijet

Britanske medije kontrolisaće nadzorni a ne samoregulatorni organ

0810newsworld
B
ritanski zvaničnici usvojili su plan da se uvede nadzorni organ za kontrolu medija u zemlji, koji će imati podršku vlade, prenosi Blic izjavu britanske sekretarke za medije Marija Miler.

Britanske medije kontrolisaće nadzorni a ne samoregulatorni organ
Portal AnalitikaIzvor

 

Ona je dodala da je odbačen prijedlog novina da same sebe kontrolišu, odnosno o formiranju samoregulatornog tijela.

Miler je poslanicima u parlamentu danas rekla da je nadzorni organ najbolji način za suočavanje sa zloupotrebama otkrivenim poslije skandala sa prisluškivanjem telefona iza koga je stajao list "Svjetske vijesti" ("News of The World") Ruperta Mardoka. Prema riječima Milerove, taj skandal je objelodanio da mediji redovno krše zakon presretanjem telefonskih poruka, podmićivanjem političara i upadima u kompjutere da bi došli do ekskluzivnih informacija.

Istražni komitet, predvođen sudijama, predložio je nezavisno regulatorno tijelo sa ovlašćenjima da izriče teške novčane kazne i naredi objavljivanje izvinjenja, ali mediji su se pobunili, navodeći da će tako prevelika moć otići u ruke političare. Umjesto toga, oni su predložili sistem samoregulacije.

Na prigovore da bi novo tijelo moglo da omogući političarima da cenzurišu medije, Miler je navela da će prioritet ostati da se očuva sloboda štampe u zemlji "koja čini izuzetno značajan dio njene demokratije".

Portal Analitika