Politika

POPOVIĆ: Ne može se državnost Crne Gore graditi na SPC

0810andrijapopovi
I
ako smo prije sedam godina ponosno obnovili državnost Crne Gore, naša država i dalje stoji na veoma klimavim nogama sa svakodnevnim negacijama simbola državnosti - grba, zastave, himne - ali i crnogorskog jezika i Crnogorske pravoslavne crkve, stav je Liberalne partije.

POPOVIĆ: Ne može se državnost Crne Gore graditi na SPC
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, predsjednik LP-a Andrija Popović podsjeća su ranije rekli kako je učešće Vlade i Predsjednika Crne Gore Filipa Fujanovića, koji je predsjedavao Počasnim odborom za svečano osveštanje Sabornog hrama Srpske pravoslavne crkve u Podgorici, udar na temelje naše nejake države, ali i pravnog poretka, dovodeći u pitanje crnogorski suverenitet.

- Ako neko misli da se državnost Crne Gore može graditi na Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, veoma se vara, a sadašnje naknadne prazne „frazetine“ čelnika stranaka državotvornog bloka malo kome što znače, s obzirom da niko od njih i njihovih užih rukovodstava, s izuzetkom lidera liberala, nije prisustvovao 6. oktobra na Cetinju polaganju kamena temeljca crkve Svetog Ivana Prepodobnog Crnojevića Crnogorske pravoslavne crkve. Za razliku od njih, svi čelnici „unionističkih“ partija su bili na osvještanju Sabornog hrama SPC u Podgorici i time svima poslali jasnu poruku – kaže Popović.

On dodaje kako je prije sedam godina Crna Gora ponosno obnovila državnost, ali da država „i dalje stoji na veoma klimavim nogama sa svakodnevnim negacijama simbola državnosti - grba, zastave, himne - ali i crnogorskog jezika i Crnogorske pravoslavne crkve“.

- Većina naroda u Crnoj Gori još nije svjesna što nam se desilo sa uvezenim događajima 13. novembra 1918. godine, sa takozvanom Podgoričkom skupštinom, ili 1988. i početkom 1989. godine sa „Antibirokratskom revolucijom“, kada smo bili prosto pometeni sa karte svijeta, i još uvijek se oporavljamo od tih strašnih dešavanja. Sve ovo što se sada dešava, nas mnogo podsjeća na 1918. i 1989. godinu, bez obzira na slanje „poruka praštanja, pomirenja i puštanje golubova mira“ i, koliko je u našoj moći, nećemo dopuštiti još jednu tragičnu izdaju. Liberali se zalažu za odvojenost vjerskih zajednica od države, njihovo ravnopravno i slobodno vršenje vjerskih obreda i vjerskih poslova kako, na žalost, i stoji u Članu 14 Ustava Crne Gore. Pokrenuta lavina, proglašenjem osvještanja Sabornog hrama SPC u Podgorici, crnogorski državni projekat svih nas dovela je u stanje velike i nužne pripravnosti, jer jednostavno Crna Gora ne može da preživi još jednu 1918. ili 1989. godinu – zaključuje predsjednik LP Andrija Popović.

Portal Analitika