Društvo

Vučinić: Vlada je prava adresa za poruke sa protesta

0710StevoVucinic
Vlada Crne Gore prava je adresa za poruke sa protestnog skupa Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), a ukoliko se proglašava nenadležnom, to je jasna poruka da nije suverena, saopšteno je iz CPC.

Vučinić: Vlada je prava adresa za poruke sa protesta
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici CPC su u nedjelju protestovali na Cetinju zbog, kako su saopštili, ponižavajućeg statusa te crkve.

Premijer Milo Đukanović kazao je u ponedjeljak da mu se čini da se iz različitih crkvenih krugova vrlo često razlozi njihovog nezadovoljstva pogrešno adresiraju na Vladu, “očekujuči da Vlada treba da obezbijedi ono što oni misle da im je pravedno i da im pripada”.

- Protestni skup se, upravo, obratio na pravu adresu – Vladi Crne Gore, da instrumentima vlasti omogući našem svještenstvu da služi u našim crkvama i manastirima, da nezakonito upisanu imovinu na SPC vrati u posjed stvarnim vlasnicima, bratstvima, selima i državi i da izvrši svoje rješenje i ukloni limeni objekat sa Rumije- kazao je potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPC, Stevo Vučinić.

Ti instrumenti, kojima se ova pitanja rješavaju nalaze se, smatra on, isključivo u rukama Vlade. “Ukoliko se Vlada proglašava nenadležnom za ova pitanja to je jasna poruka da ona nije suverena i da se moramo organizovati da branimo naše interese svim sredstvima”, rekao je Vučinić agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, “ova ista vlada je 1997. godine dobila bezuslovnu podršku svih nas, naših političkih organizacija i institucija i nezavisnih medija”.

“Zato jeste i danas na vlasti i zato je ova zemlja nezavisna. Jer su u njene temelje ugrađeni krv i znoj naše generacije koja je početkom devedesetih godina branila i odbranila čast ove zemlje i dovela je do suverenosti”, rekao je Vučinić.

Kako je kazao, za razliku od svih njih iz te iste vlasti koji je uglavnom koriste za realizaciju ličnih interesa, koji su im, rekao je, oteli sva prirodna i stvorena bogatstva i “ukmetili ovaj narod u korist evropskih metropola”, upravo su oni u crkvi pokazali strpljenje, upornost i vjeru u pobjedu ideje slobodne Crne Gore i obnovu Crnogorske crkve sa kompetencijama na cijeloj crnogorskoj teritoriji.

“Zato je ona obnovljena, a njeni svještenici i vjerujući hrabro i časno nose svoj krst u ovom vremenu beznađa i očaja u zemlji kojoj prijeti bankrot i propast”, naveo je Vučinić.

On smatra da je očito da su Crnogorci i njihovi nacionalni i državni interesi – crkva, jezik i kulturna baština “predmet najobičnije političke trgovine”.

“Zato što nemaju političku zaštitu i pred njima je najvažniji cilj – politički pokret koji će štititi nacionalne i državne interese u granicama države Crne Gore”, zaključio je Vučinić.

Portal Analitika