Svijet

Higs i Engler dobitnici Nobela za otkriće “Božje čestice”

higsiengeluok
Piter Higs (Peter Higgs) i Fransoa Engler (François Englert) dobitnici su Nobelove nagrade za fiziku, saopšteno je iz Instituta Karolinska u Stokholmu u Švedskoj, javile su agencije.

Higs i Engler dobitnici Nobela za otkriće “Božje čestice”
Portal AnalitikaIzvor

Njima je Nobelova nagrada za fiziku dodijeljena za teorijsko otkriće mehanizama koji doprinose razumijevanju porijekla mase subatomskih čestica, što je tek nedavno i empirijski dokazano u CERN-u. Oni su individualno predložili svoje teorije još 1964. godine koje su 2012. godine potvrđene u Ženevi.

Eksperimentima u CERN-u potvrđeno je postojanje dugo traženog Higsovog bozona, što je jedno od najvažnijih otkrića u 21. vijeku.

Četvrtog jula prošle godine iz CERN—ovog odjeljenja za fiziku saopšteno je da je potvrđena teorija o porijeklu Higsovog bozona. Veliki hadronski kolajder (Large Hadron Collider) je, pretpostavlja se, najduža i najkopleksnija mašina koju je ljudska ruka ikada konstruisala. Na izdvajanju “Božje čestice” tada je radilo više od 3.000 naučnika iz cijelog svijeta.

Obja izvršena eksperimenta - ATLAS i CMS - uočila su novu česticu u dijelu masenog spektra oko 125-126 GeV, na kojem je očekivan upravo Higsov bozon. "Uočili smo novu česticu, koja odgovara Higsovom bozonu", izjavio je tada generalni direktor CERN-a Rolf Hojer i dodao da ovo otkriće predstavlja istorijski kamen temeljac za dalja globalna istraživanja.

Belgijanac Fransoa Engler rođen je 1932. godine u Eterbeku u Belgiji. Postdiplomske studije završio je na "Universite Libre de Bruxelles" gdje i danas predaje. Piter Higs je rođen 1929. godine u Velikoj Britaniji, a postdiplomske studije završio je na Kraljevskom koledžu Univerziteta u Londonu. Danas predaje na Univerzitetu u Edinburgu.

foto: b92.net

Portal Analitika