Društvo

ĐUHIĆ: Apel građanima da ne kupuju bunde i jakne od životinjskog krzna


emaok
A
ktivistkinja podgoričkog Društva za zaštitu životinja Ema Đuhić apelovala je na građane da ne kupuju bunde, šalove, jakne od pravog krzna jer proizvođači te robe svirepo ubijaju životinje.

ĐUHIĆ: Apel građanima da ne kupuju bunde i jakne od životinjskog krzna
Portal AnalitikaIzvor

- Luksuzne, tople, lijepo dizajnirane bunde iz najfinijih prodavnica i dizajnerskih modnih kuća imaju manje lijepo porijeklo. S obzirom da je profit jedni razlog za proizvodnju krzna, njemu je sve i podređeno. Uzgajane ili ulovljene, životinje se transportuju nagurane u kavezima (da ih stane što više) ponekad danima, bez hrane i vode, do mjesta na kojima se prodaju. Prodavci ih ošamute udarcima, a odmah zatim oderu žive da bi kupac mogao da odnese kupljenu robu na dalju preradu. Za izradu jedne bunde potrebno je da se ubije do 15 pasa ili do 24 mačke ili do 22 lisice ili 30 rakuna ili 34 nutrije. Takođe, 40 oposuma, do 200 činčila ili čak do 400 malih vjeverica, kazala je Đuhić Portalu Analitika.

Prema njenim riječima, prerada prirodnog krzna zahtijeva korišćenje kancerogenih hemikalija koje nepovratno zagađuju podzemne vode i ugrožavaju ljudsko zdravlje.

- Da li mora da bude tako? Naravno da ne. Za proizvodnju kaputa od vještačkog krzna potrebno je 60 puta manje energije nego za proizvodnju kaputa od krzna životinje. Ne postoji ni jedan razlog za proizvodnju prirodnog krzna osim ljudske pohlepe, kaže Đuhić, predlažući da se tekstilna industrija okrene vještačkim materijalima.

- Priroda nas je zakinula u mnogo čemu, uključujući i krzno, ali nas je obdarila inteligencijom pomoću koje smo napravili fantastične stvari, između ostalog i vještačke materijale... Stvorili smo uslove za život u kome niko više ne mora da pati, ali uporno odbijamo da takav život i realizujemo. Zašto?Umesto da uživamo u životu, mi uživamo u smrti i nanošenju bola drugima. Zašto? I još mnogo takvih "Zašto?" koji čekaju odgovore. Znamo ih svi, sigurna sam. Izgovorimo ih glasno i preuzmimo odgovornost za svoje postupke. Prestanimo da budemo saučesnici u krvavoj raboti zatvarajuči oči pred surovom istinom. Jer priroda je sigurno imala bolji plan od ovoga kada nam je tu pamet dala, zar ne?  Ovu poruku neće razumjeti svi, jer sa tom ljubavlju prema životinjama čovjek jednostavno rodi!  Počnite danas i učinite nešto poslje čega ćete se sigurno osjećati bolje, zaključila je Đuhić.

Portal Analitika