Kultura

Završen 53. MESS: Žiri, kritika i publika jednoglasno za „Galeba“ novosadskog SNP-a

0810messlogo
Z
latni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini na ovogodišnjem 53. MESS-u pripala je komadu „Galeb“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, u režiji Tomija Janežiča.

Završen 53. MESS: Žiri, kritika i publika jednoglasno za „Galeba“ novosadskog SNP-a
Portal AnalitikaIzvor

Tako je sinoć kasno odlučio žiri Internacionalnog teatarskog festivala u Sarajevu, kojim je predsjedavala Mauricija  Setembri, italijanska pozorišna teoretičarka, a članovi su bili Ronald Rend, američki glumac i reditelj, i Safet Zec, bosanskohercegovački akademski slikar. U najavi izvođenja ove predstave navedeno je kako je „sedmosatna predstava rezultat šesnaestomesečnog kreativnog procesa koji se temelji na glumačkom i ličnom iskustvu učesnika, te tematizuje samu kreativnost i pokušava se baviti temama ne samo na nivou sadržaja nego i u scenskom, oblikovnom smislu, različitim pozorišnim sredstvima“.

0810galeb1I žiri Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara (IATC), koji su činili Mati Linavori, finski pozorišni kritičar i urednik u onlajn časopisu Critical Stages, zatim makedonska teatarska kritičarka Liljana Mazova, i Zala Dobovšek, slovenačka pozorišna kritičarka nagradio je predstavu „Galeb“.

Tu odluku potvrdili su i gledaoci, pa je „Galebu“ pripao još Zlatni lovorov vijenac publike.

Zlatni lovorovi vijenci pripali su još reditelju Vimu Vandekejbusu za „Pljačku plijena“,  glumcu Gonzalu Kaljehasu za ulogu Hamleta u komadu „Hamlet, od Anda“ i glumicama Eli Beseri za kolumbijsku trilogiju Trupe „La Maldita Vanidad“, i Jasni Đuričić za „Galeb“, kao i Doruntini Baši autorki najboljeg dramskog teksta („Prst“) u regionalnoj selekciji Balkan (Con)Text.

Specijalno priznanje žirija otišlo je u ruke tehničkog direktora predstave „Osvajanje sreće“ Đanluki Tomazalu i autorima dramatizacije predstave „Tajna džema od malina“ Adnanu Lugoniću, Bojani Vidosavljević i Dariju Bevandi, kao i Mirni Ler za scenografiju ove predstave.

Prvi put su o Zlatnom lovorovom vijencu za najbolju predstavu Children MESS-a odlučila djeca svojim glasovima, a ovogodišnja pobjednica je predstava „Jedno jutro sam otišla“ čileanskog Teatra de Ocasion.

Nagrada „Jurislav Korenić“ za najboljeg mladog reditelja dodijeljena je Simoneu Deraiju, iz Trupe „Anagoor“ za predstavu „L.I. - Lingua Imperii“. Mladi glumci laureati nagrade „Rejhan Demirdžić“ su Milica Janevski za „Galeba“ i Danijel Dijaz za predstave „Materijalni autor“ i „Kako želiš da te želim“.

0810galebOsim nagrada koje dodjeljuje žiri MESS-a, na svečanoj ceremoniji su objavljeni i dobitnici nagrada koje dodjeljuju medijski pokrovitelji festivala. Dnevni list Oslobođenje dodijelilo je Zlatnu masku, naravno, „Galebu“. Magazin Dani je odlučio da nagrada Hrabri Novi Svijet pripadne predstavi „Tajna džema od malina“, dok je Sound of MESS – nagrada Radio Sarajeva pripala komadu „King size“.

Ranije tokom MESS-a, direkcija festivala je svoju najznačajniju nagradu Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra dodijelila bosanskohercegovačkoj kostimografkinji Vanji Popović. Takođe, nagrada Marko Kovačević za teatarsku kritiku i publicistiku dodijeljena je Seadu Đuliću za knjigu „Dinamika statičnog tijela“.

Podsjećamo, od 28. septembra do 7. oktobra na 13 lokacija u Sarajevu, Mostaru, Goraždu i Visokom, 25 predstava je imalo više od 30 izvođenja, u kojima je učestvovalo oko 300 gostiju iz 18 zemalja. Održani su još programi Balkan (Con)Text - razgovori sa savremenim dramskim autorima regiona, i MESS Forum o centralnoj festivalskoj temi „Korozija nade“. Edukativni segment činile su tri radionice i jedan master klas.

Festival je pratilo više od 100 akreditovanih novinara.

Generalni pokrovitelj MESS-a i ove godine je kompanija „Bosnalijek“ u partnerstvu sa „BH Telecomom“.

Foto: MESS, SNP Novi Sad

Portal Analitika