Politika

Kolegijum za pregovore: Spremni smo za otvaranje poglavlja 23. i 24.

0810vlada
K
olegijum za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kojim je predsjedavao predsjednik Vlade Milo Đukanović, odobrio je pregovaračke pozicije za otvaranje 23. i 24. poglavlja koja se odnose na Pravosuđe i temeljna prava i Pravdu, slobodu i bezbjednost.

Kolegijum za pregovore: Spremni smo za otvaranje poglavlja 23. i 24.
Portal AnalitikaIzvor

Članovi Kolegijuma su razmotrili dosadašnje rezultate i predstojeće prioritete u procesu pregovora, s posebnim fokusom na otvaranje 23. i 24. pregovaračkog poglavlja.

“U tom kontekstu Kolegijum je odobrio pregovaračke pozicije za otvaranje 23. i 24. poglavlja koja se odnose na Pravosuđe i temeljna prava i Pravdu, slobodu i bezbjednost. Konstatovano je da je Crna Gora, usvajanjem akcionih planova, ispunila potrebne uslove i da spremno dočekuje otvaranje pregovaračkih poglavlja koja se odnose na vladavinu prava. S tim u vezi, pozdravljeno je usvajanje podustavnih zakona koji predstavljaju početak realizacije akcionih planova za 23. i 24. pregovaračko poglavlje”, saopšteno je iz Vlade, prenosi Antena M.

Istaknuto je očekivanje da će otvaranje 23. i 24. poglavlja ubrzati otvaranje pregovora u ostalim oblastima što će se pozitivno odraziti na dinamiku procesa pristupanja EU.

Takođe, Kolegijum je razmotrio i usvojio Pregovaračku poziciju za 7. poglavlje Pravo intelektualne svojine.

“U tom smislu je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom reformi i zaključeno da u predstojećem period treba nastaviti s uspješnim vođenjem procesa”, saopšteno je iz Vlade

Portal Analitika