Abiznis

Žugić: Predložićemo ukidanje takse na električna brojila

1209zugicvladaok
M
inistar finansija Radoje Žugić kazao je za CDM da će to ministarstvo predložiti ukidanje takse na električna brojila, osim za vikend kuće i stanove. On je najavio da u cilju daljeg doprinosa stabilizaciji javnih finansija, Ministarstvo finansija planira da, uz budžet za narednu fiskalnu godinu, Vladi predloži set mjera, čijem će razmatranju prethoditi sveobuhvatne i višeslojne analize kojima će se ocijeniti opravdanost njihovog usvajanja.

Žugić: Predložićemo ukidanje takse na električna brojila
Portal AnalitikaIzvor

Žugić je pojasnio da se jedna od mjera koja će biti predložena Vladi odnosi na stvaranje zakonskog okvira koji će omogućiti strožije sankcionisane povratnika u prekršaje. Takođe, on je istakao da su plate, penzije i posebno socijalna davanja prioritet u isplati i biće, sasvim izvjesno, uredno servisirana.

- Ono što je u ovom momentu izvjesno jeste da će Ministarstvo finansija predložiti ukidanje takse na električna brojila, osim za vikend kuće i stanove.Iznos javnog duga do kraja godine zavisiće od ostvarenog nivoa BDP-a i obima zaduživanja, ali je izvjesno da neće dosegnuti granicu propisanu kriterijumima iz Mastrihta, kazao je Žugić za CDM.

Na pitanje kada očekuje da tehnički rebalans bude predložen Skupštini na razmatranje, Žugić je odgovorio da će Ministarstvo finansija pripremiti i dostaviti prijedlog do kraja novembra.

- „Tehnički“ rebalans, kako ga nazivate, uključiće sve elemente koji znače prepoznavanje realnog stanja u javnim finansijama. Tu, prije svega, mislim na neplanirani izdatak za aktivirane garancije u iznosu od 103 miliona eura, kao i značajne pozitivne trendove koji su, tokom godine, karakterisali prihodnu stranu budžeta, a koji su rezultat mjera fiskalne konsolidacije koje je ova vlada implemenirala na početku mandata i odličnih efekata na polju suzbijanja sive ekonomije. Prema projekcijama Ministarstva finansija, do kraja godine očekujemo premašenje plana za oko 60 miliona, odnosno premašenje prihoda iz 2012. godine za skoro 100 miliona eura, što je 50 odsto budžetskog deficita kojeg smo imali prošle godine, odnosno jednako je iznosu garancija koje smo platili za KAP, izjavio je Žugić.

Portal Analitika