Zanimljivosti

Zašto je važno da imamo pet obroka dnevno?

obrokzdruok
Istraživanje je pokazalo da će djeca održati normalnu kilažu i izbjeći gojaznost ukoliko imaju redovno pet obroka dnevno. Podrazumijeva se da se na trpezi moraju naći zdravi i količinski umjereni obroci.

Zašto je važno da imamo pet obroka dnevno?
Portal AnalitikaIzvor

To podrazumijeva doručak, ručak, večeru i dva međuobroka. Istraživanje sprovedeno u Finskoj na 4.000 djece je pokazalo da gojaznost vreba one koji preskaču doručak. Redovna ishrana takođe smanjuje indeks tjelesne mase (BMI).

Pokazalo se da redovnim konzumiranjem pet obroka dnevno djeca koja čak imaju i genetsku predispoziciju da budu gojazna, zapravo nijesu bila teža od svojih vršnjaka. Ljekari takođe tvrde da Britanija ima najvišu stopu gojaznosti kod djece u Evropi.

Gojaznost je jedan od najvećih uzročnika raznih bolesti u detinjstvu. Ona povećava rizik od dijabetesa tipa dva, astme i poteškoća u disanju prilikom sna.

Istraživanje takođe pokazuje da će djeca biti gojazna ukoliko su majke tokom prvih 20 nedjelja trudnoće dobile više od sedam kilograma. Ovo istraživanje je objavljeno u nekoliko stručnih časopisa širom svijeta.

Izvor: b92.net

Portal Analitika