Svijet

Iranski plavi džins u ratu na Tviteru

plavidzinsuok
Tviter je preplavljen fotografijama Iranaca u farmerkama. To je odgovor iranske omladine na izjavu premijera Izraela Benjamina Netanijahua da će Iran biti slobodan kada narod te zemlje bude nosio plavi džins.

Iranski plavi džins u ratu na Tviteru
Portal AnalitikaIzvor

Iranska omladina, "naoružana" samo kamerama mobilnih telefona i nalozima na Tviteru, okomila se na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, koji je izjavio da željno čeka dan kada će Iranci moći da nose plavi džins, javile su agencije.

Netanjahu je izjavio za kanal BBC na persijskom jeziku: "Mislim da kada bi iranski narod imao slobodu, oni bi nosili džins, slušali zapadnu muziku i imali slobodne izbore". Intervju titlovan na persijskom objavljen je kasno uveče u subotu.

Izraelski mediji navode da su prve reakcije, tvitovi, bili na persijskom, a onda su uslijedile poruke na engleskom i IRANJEANS hash-tag je postao hit. Izraelski mediji takođe navode da je Tviter zabranjen u Iranu.

Na jednom snimku se vidi dijete u farmerkama uz potpis: "Hej, Netanjahu, upoznaj Eliezera Ahmeda Rošana, sina nuklearnog naučnika koga si ubio. On nosi iranski plavi džins".

Na drugoj se vidi pijaca na kojoj se prodaje džins, uz poruku: "Gospodine Netanjahu ovde je radnja za oružje za masovno uništenje". Treći Iranac je poslao poruku: "Šaljem moju fotografiju Netanjahuu ako njegovi špijuni nijesu vidjeli ljude u džinsu".

Žena pod nadimkom Sefi je napisala: "Kako Netanjahu može da misli da Irancima nije dozvoljeno da nose džins, reći to javno i osramotiti se?"

Prenijeta je i poruka: "Lol Netanjahu ne zna da Iranci nose farmerke. Kako može da zna da Iran razvija nuklearno oružje"?

Portal Analitika