Zanimljivosti

Otkriveno što skrivaju ožiljci na antarktičkom ledu

0710led
O
žiljci na plutajućem ledu na Antarktiku sugerišu da se ispod njih nalazi vodena struja, pokazala je nova naučna studija.

Otkriveno što skrivaju ožiljci na antarktičkom ledu
Portal AnalitikaIzvor


Duboke brazde na antarktičkom plutajućem ledu, koji je spojen s ledom koji prekriva kopno tog kontinenta, znak su da se ispod njih nalaze otpoljeni vodeni kanali. Naučnici su do te spoznaje došli koristeći slike sa satelita i podatke iz radara, napravljene iz vazduha za ogromnu ledenu sprud Filhner-Ronne, koja se nalazi na zapadu Antarktika.



"Ti reljefi na ledenom sprudu su vrlo dugački pa to sugeriše da voda ispod njih teče postojano i tokom dužeg vremenskog perioda", ističe An Le Brok, voditeljica spomenute studije i glaciolog sa Univerziteta Exeter u Engleskoj, prenosi Live Science. Studija je objavljena u žurnalu Nature Geoscience.



Naučnike najviše zanima teče li otopljena voda ispod tolikog leda poput velike lokve, ili u znatno organizovanijem obliku, poput rijeka ili močvara. Sve je više dokaza da Antarktik ima puno vrsta prirodnih vodovoda, čak i povremenih masovnih poplava, zavisno gdje je pogled naučnika usmjeren.



"Ne možete vidjeti te kanale baš na svakom ledenom sprudu. Ne znamo koji je razlog za to", kaže Le Brok.



Kao Ajfelov toranj

Studija je potvrdila da se te krivudave linije na površini leda, podudaraju s kanalima otopljene vode, koji se usijecaju u dno leda i izdubljuju ga prema gore. Jedan od tih kanala visok je gotovo koliko i Ajfelov toranj (oko 250 metara), te širok 300 metara.



Sljedeći korak naučnika je da napravi računarski model, kojim bi se predvidjelo kako led reaguje na podzemni tok vode na mjestu gdje ona prelazi s kopna u more.



Dok se naučnici slažu u tome da su kanali u ledenim sprudovima dugovječne strukture, nivo detalja korištenih u istraživanjima na Antarktiku ostavlja puno prostora za nesigurnost, zaključuje Erik Ringot, glaciolog NASA-ine Jet Propulsion laboratorije u Pasadeni, u Kaliforniji.



'Mislim da su čvrsto stavili prst na taj slučaj, ali još im uvijek fale čvrsti dokazi', dodao je Ringot, koji nije učestvovao u studiji.

tekst i foto: dnevnik.hr

Portal Analitika