Abiznis

Lazović: Austrija može unaprijediti ekonomske i poslovne standarde u CG

28laz
Crnogorska delegacija koju predvodi potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Vujica Lazović, predstavila je danas u Beču ekonomske i investicione potencijale Crne Gore kroz neposredan dijalog sa potencijalnim investitorima.

Lazović: Austrija može unaprijediti ekonomske i poslovne standarde u CG
Portal AnalitikaIzvor

- Austrija je jedna od vodećih evropskih i svjetskih ekonomija, u samom vrhu po BDP-u po glavi stanovnika, kolijevka uticajne Austrijske škole koja u osnovi svih ekonomskih fenomena stavlja pojedinca i tržište, a grad Beč četvrtu godinu zaredom prvi u svijetu po kvalitetu života. Jedan takav sistem stvara zdrave investitore koji ulaganjem u Crnu Goru mogu u našoj zemlji samo unaprijediti standarde, poslovnu klimu i institucionalni okvir podići na viši nivo- rekao je Lazović u uvodnom panelu.

Kako je saopšpteno iz Vlade, crnogorska delegacija predstavila je projekte iz turizma, energetike i poljoprivrede kao priroritetnih privrednih sektora. Imajući u vidu da veći broj austrijskih kompanija nalazi interes u razvoju sličnih sektora u svojoj zemlji, jer u strukturi austrijske ekonomije dominiraju usluge, industrija i poljoprivreda, tim prije Crna Gora ima veće šanse da im bude atraktivna investiciona destinacija, zaključeno je na konferenciji.

Investicione projekte prezentirali su Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, a prezentacije su imali i Centralna banka, Privredna komora Crne Gore i Nacionalna turistička organizacija.

Predstavljanjem konkretnih projekata investitorima na samoj konferenciji i kroz bilateralne susrete učinjen je prvi korak u animiranju novih austrijskih kompanija da investiraju u Crnu Goru.

Ministar Gvozdenović je istakao činjenicu da Crna Gora objedinjuje kapital iz preko 100 zemalja svijeta koja svjedoči da je Crna Gora prepoznata kao investiciona destinacija, a realizacijom planiranih investicija dodatno će se unaprijediti pozicija na listi najpovoljnijih područja za ulaganja.

Crnogorska delegacija u kojoj su i ministri održivog razvoja i turizma i ekonomije, Branimir Gvozdenović i Vladimir Kavarić, sastali su se i sa Saveznom privrednom komorom Austrije

Konferencija je organizovana u saradnji sa Bečkim ekonomskim forumom i ima za cilj da se austrijskim poslovnim i političkim krugovima prezentuje ekonomski trenutak Crne Gore, s akcentom na ekonomske i investicione potencijale.

Portal Analitika